(Aust-Agder Blad)

Mandag morgen fikk politiet melding om at flere båtmotorer har blitt stjålet fra Vollekilen båthavn på Gjernes i Risør.

– Båtene ligger og driver inntil land. De er løsnet fra fortøyningene sine og motorene har blitt tatt av, sier politiførstebetjent Morten Tobiassen.

Tunge motorer

Han forteller at det er snakk om fire til seks båter.

– Den største motoren som er tatt av er på 140 hester. De som har gjort det må ha vært mange folk, for det er tungt å løfte så tunge motorer, sier Tobiassen, og legger til at tyveriet har skjedd i løpet av natt til mandag.

 

Tobiassen forteller at det er høysesong for båttyverier.

– Folk har begynt å få båtene sine på vannet, og så er det fortsatt litt mørkt om natten. Samtidig har ikke folk begynt å være så veldig mye på hyttene enda, sier Tobiassen.

– Skriv navn på motoren

Han forteller at i løpet av de siste 14 dagene har også Farsund, Grimstad, Kristiansand og Tvedestrand opplevd båtmotortyverier.

Politiførstebetjenten har noen råd til dem som vil forebygge båtmotortyveri:

– Det kan være lurt å ha bevegelsessensor med lys i båthavner. Folk bør også sikkerhetsmerke og registrere båtmotorene sine. Da er det lettere for oss å spore opp eieren hvis vi finner en stjålet motor. Det kan være lurt å bare skrive navnet sitt inni motorhetta, sier han.

Tobiassen sier at det ikke er lett å gardere seg mot tyveri av båtmotorer.

– Særlig folk som bor i Oslo og har båt på hytta her. Da ligger den i ukesvis alene, sier han.

Motorene kan ligge gjemt i skogen

Nå ønsker han tips fra publikum for å finne tyvene som har vært på ferde på Gjernes.

– Hvis noen har sett noen mennesker som kan ha vært og kikket, biler som har vært der på unaturlige tidspunkt, eller ukjente biler, vil vi ha beskjed om det. Det samme gjelder dersom noen har leid ut hytter eller overnattingssteder til noen og tenker at det er noe muffens. Ta kontakt så kan vi sjekke det ut, sier Tobiassen.

Han forteller at stjålne motorer ofte ikke blir fraktet bort med det samme.

– De ligger gjerne gjemt i skogen. Hvis noen ser noe mistenksomt, ring til politiet, sier Tobiassen, og legger til at politiet nå er ekstra på vakt.

– Vi kjører ekstra mye i båthavnene, og følger ekstra med på biler som kan være aktuelle for å frakte motorene. I utgangspunktet må det være snakk om store biler, hvis de skal få plass til seks motorer, hvorav den største er på 140 hester, sier Tobiassen, og fortsetter:

– Jeg vet ikke om det er norske eller utenlandske tyver, men erfaringsmessig fra tidligere raid, er det stort sett biler med østeuropeiske skilter involvert.

Politiet er på stedet på Gjernes og prøver å spore opp eierne av båtene.