- Her i dusjen er det råte og sopp. Når det er såpass mye på utsiden av veggen, er det somregel mye mer på innsiden. Sopp og råte kan være helsefarlig. Dette må undersøkes nærmere, sier takstmann Morten H. Storm.

Tirsdag kveld fikk han lettere sjokk etter å ha sett bildene fra Tvedestrand barneskole.

Onsdag ba han om å få ta det avbildede dusjrommet i den gamle «Gymnastikken» i nærmere øyesyn. Takstmannen ble møtt av rektor John Johansen.

Ikke sjekket på 2 år

- Bak her kan det være mye intelligent liv!

Takstmannen setter det på spissen.

Rektor Johansen anslår siste sjekk av sopp og råte i bygget til å ligge to år tilbake i tid.

- Dette er ikke morsomt. Voksne folk ville ikke ha godtatt sånne fasiliteter. Barn skal heller ikke behøve det. Sjappa bør stenges, sier Storm.

- Bak her kan det være en «soppbombe». Sannsynligheten for at alt er i orden er forsvinnende liten. Sopp- og råteskader kan gi negative helseproblemer for de som oppholder seg i slike miljøer. I dag er det en hyppighet i luftveissykdommer som det helsefaglige miljøet mener skyldes dårlig inneklima i bygninger.

Morten H. Storm oppsummerer på denne måten:

- Dette var verre enn jeg hadde trodd!

 

Plager og konflikter

Kontaktlærer for første klassetrinn, Anja Thorsen, peker på flere konsekvenser av dårlig innemiljø og nedslitte omgivelser.

- Barna får mer vondt i hodet, mer vondt i magen, og det blir unødvendig mye krangling og uro på grunn av for liten plass, sier hun.

Hun er glad for at elevenes foreldre nå engasjerer seg.

- Elevene her er gang etter gang blitt involvert i masse workshops hvor de skulle være med og utforme den nye skolen. Så blir det ikke noe av. Det kaller jeg å svikte ungene, sier Thorsen, som har jobbet på skolen i syv år.

Bildeserie

Slik har ungene det på Tvedestrand skole