(Tidens Krav)

– Min bror er velkommen til meg uansett. Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere, skriver Tomas Northug på Instagram.

Petter Northug ble stoppet i 168 kilometer i timen i en 110-sone på E6 i Ullensaker. Han mistenkes for kjøring i ruspåvirket tilstand, og det er tatt blodprøve. Hjemme hos ham ble det funnet kokain, bekreftet skistjernen fredag.

Det er andre gang Northug havner i problemer med politiet etter en biltur. I 2014 ble han dømt til 50 dagers ubetinget fengsel for fyllekjøring etter å ha krasjet bilen sin i Trondheim.

– Tung tilgivelse

Sportskommentator Leif Welhaven i VG påpeker at Northug var tilgitt av de fleste for den første fyllekjøringen. Den siste tiden har han slått seg opp som forretningsmann og TV-personlighet.

– Det er uvirkelig trist at Norges største stjerne igjen ødelegger for seg selv og setter andre i fare, skriver Welhaven.

Han understreker at det er viktig at personen Petter Northug blir tatt vare på av sine nærmeste, men at det også utløser følelser i det norske folket.

– Én ting er å få tilgivelse etter én episode som aldri skulle ha funnet sted – gang nummer to blir fort verre, skriver Welhaven.

– Trist for oss som ser på

Sportskommentator Birger Løfaldli i Adresseavisen i Northugs hjemby er inne på mye av det samme. Han påpeker at Northug denne gang ikke kan slå tilbake i et VM, slik han gjorde i Falun i 2015.

– For Petter Northug personlig er det et gigantisk nederlag. For merkevaren han er i ferd med å bygge opp: Potensielt ødeleggende. For alle oss rundt, som ønsker at det skal gå bra med ham, er det bare trist, skriver Løfaldli.

– Petter Northug fortjener naturligvis å få nye sjanser, når han har gjort opp for seg i rettssystemet. Problemet er at de åpne dørene blir færre, at troverdigheten og tilliten rives i stykker, skriver Løfaldli.

Status som siktet

Petter Northug er siktet etter å ha blitt stoppet i fartskontroll torsdag kveld. Politiet fant senere kokain i hjemmet hans i Oslo.

Northug skal ha blitt tatt i 168 kilometer i timen i en 110-sone på E6 sørgående ved Ullensaker klokken 20.15 torsdag.

Politiet mistenkte at han var ruspåvirket etter at en symptomtest ga utslag for det, og han ble tatt med for å ta blodprøve. Førerkortet ble beslaglagt, og boligen hans ble ransaket. Der ble det funnet narkotika.

Northug har status som siktet.

– Når det blir tatt blodprøve av sjåføren, og førerkort blir beslaglagt, utløser det rettigheter, og det må tas ut en siktelse, sier operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til NTB.

Meldte om hendelsen selv

Northug meldte om hendelsen selv i et innlegg på Instagram :

«Jeg har gjort en stor feil. I går kveld ble jeg stoppet av politiet i fartskontroll. Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve. I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg. Det dreier seg om kokain. Jeg er fortvilet og redd for hva fremtiden vil bringe, og utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen. Jeg vet at det nå blir en straffesak. Da skal jeg ta ansvar for det jeg har gjort.»

Northug ble ikke fengslet etter hendelsen.

– Sjåføren ble dimittert etter at nødvendige prøver og ransakingen var over, sier Sandberg.

Politiet venter nå på svar på blodprøven.

Advokat Halvard Helle, som er Northugs forsvarer, vil ikke kommentere saken.

– Jeg viser til uttalelsen fra Northug på Instagram og Facebook, sier Helle til NTB.

Ansatt i TV 2

TV 2 vil ikke si til Medier24 om hendelsen får følger for ansettelsesforholdet til Petter Northug, men PR-sjef Jan Petter Dahl sier de ser alvorlig på saken.

Etter langrennskarrieren har Northug vært ekspert i TV 2. Denne sesongen leder han også TV-programmet «Landskampen» sammen med den svenske skilegenden Gunde Svan.

– Vi fikk vite det nå i kveld, så dette er helt ferskt for oss. Nå er dette en politisak og vi i TV 2 ser alvorlig på saken. Nå skal vi sette oss grundig inn i dette og ha en dialog med Petter, så tar vi det derfra, sier Dahl.

Politiet i Øst la ut en Twitter-melding om råkjøringen like før midnatt E6 torsdag kveld. Politiadvokat i Øst politidistrikt, Mona Byrkjedal vil ikke bekrefte at det er Northug denne hendelsen handler om.

– Vi har taushetsplikt i straffesaker, sier Byrkjedal til VG fredag kveld.

Flere episoder

Det er ikke første gang Northug er i trøbbel med politiet. I 2014 promillekjørte den norske skistjernen og krasjet sin Audi i et autovern i Trondheim. Han ble senere dømt til 50 dagers betinget fengsel og en bot for episoden.

Tidligere i år var han også i en rettstvist med Aylar Lie. Lie krevde 100.000 kroner av Northug for innhold i 34-åringens selvbiografi, men Northug vant saken.

Northug meddelte at han la opp som skiløper i desember 2018. Siden den gang har han blant annet figurert som langrennsekspert for TV 2, og også utviklet sin egen sportsbrillekolleksjon.