(Siste)

Tenk deg at du kjører bil på et ukjent sted og havner i en ulykke, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg. Da må redningsetatene vite nøyaktig hvor du er.

Frustrasjonen av ikke å finne fram har pilot Geir Arne Mathiesen i Norsk Luftambulanse fått merke mange ganger.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet fram, men så er vi ikke framme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen.

Noen små minutter betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner fram med en gang, uttaler Mathiesen.

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er, sier Mathiesen.

Appen «Hjelp 113» er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og over én million nordmenn har allerede lastet den ned.

– Vi oppfordrer alle til å oppdatere appen og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen skal bli sendt automatisk til 113-sentralen når du ringer fra appen. I tillegg til å gi trygghet til befolkningen er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, forklarer Mathiesen.

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, poengterer Christensen.

Oppdateringen av appen er et samarbeid mellom Norsk Luftambulanse og Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge. (ANB)