(Siste)

Mens vi snakker om selvkjøringsteknologi og elektrifisering på norske bilveier, er vi i ferd med å innføre teknologien i private hager over hele landet. Smarte batteridrevne roboter er i ferd med å erstatte gå bak-klipperne på bensin.

– Robotgressklippere har tatt markedet med storm. Teknologien har vært på det norske markedet i 20 år, men det er første gang i år at vi opplever at salgsverdien av robotklippere passerer de tradisjonelle typene, sier Mille Walthinsen i Maxbo.

Fritid og penere plen

Byggevarekjeden har opplevd en tidobling av salget i år sammenlignet med samme periode i fjor. Hos Gardena har man sett denne tendensen de tre siste årene.

– Kundene er ute etter løsninger som gjør hverdagen litt enklere, og da velger mange å kjøpe en robotgressklipper. Det koster gjerne noen tusenlapper for en slik klipper, men mange ønsker å bruke fritiden på andre ting enn å klippe plenen selv, sier salgssjef Lasse Henriksen.

– Stadig flere oppdager at robotgressklipperen også sørger for at plenen blir ekstra pen. Daglig klipping gir et bedre resultat enn å klippe når gresset har blitt langt. Mange har nok sett hvor fin naboens robotklippede plen er før de skaffer seg en robotgressklipper selv, sier Henriksen.

Billigst vokser mest

Robotgressklippere kommer i mange prisklasser, fra noen tusen kroner til over 20.000 kroner.

– Robotklipperne er i ferd med å bli allemannseie, som henger sammen med at vi har fått gode, rimelige alternativer på markedet. I tillegg er robotgressklipperne utslippsfrie, og de lager lite støy, sier Henriksen.

Man må gjøre en jobb med installering før man kan sende robotgressklipperen ut på plenen.

– Det er ikke så vanskelig som noen tror. Kan du koble opp en iPhone, kan du installere en robotgressklipper, sier Mille Walthinsen. (ANB)