(Siste)

– Det gavner hele samfunnet at unge får delta på disse reisene. Vil vil ikke fullfinansiere turene, men dekke nok til at det blir realistisk å reise til konsentrasjonsleirene fra 2. verdenskrig og andre steder hvor det er begått folkemord, sier Ada Arnstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Toleranse og respekt

Arnstad er leder av Senterungdommen, som i helgen fikk gjennomslag i Senterpartiets landsstyre for en nasjonal støtteordning til toleransereiser. Nå håper hun at andre partier støtter forslaget og sørger for at dagens ungdomsskoleelever får et innblikk i krigens grusomheter.

– Vi synes det er utrolig synd at kommuner med dårlig økonomi ikke kan tilby så verdifull utdannelse til sine ungdommer, sier Arnstad.

9. april i år er det 78 år siden Norge sist ble angrepet og okkupert av Tyskland. Fem års tysk okkupasjon ventet, og etter krigen var mantraet «Aldri mer 9. april» en ledestjerne for norsk forsvars-, utenriks-og sikkerhetspolitikk .

– Det kommer alltid til å gjøre større inntrykk på mennesker å se og oppleve restene av historiske grusomheter enn å lese om det i en bok. Toleranse, forståelse og respekt for andre mennesker er kanskje det mest grunnleggende norske skoleelever bør få kunnskap om og opplæring i, understreker Senterungdommens leder.

Dannelsesreiser

Arnstad vektlegger at noe av det beste toleransearbeidet skjer i nettopp skolen. I flere tiår har dessuten norske skoleelever vært på turer til tidligere konsentrasjonsleirer, deriblant med «Hvite busser», for å se stedene der flere millioner mennesker ble myrdet og mishandlet.

– Disse dannelsesreisene har satt dype spor i mange og trolig bidratt til at det norske samfunnet i stor grad er åpent og tolerant, sier hun.

– Dessverre gir færre og færre skoler tilbud om slike toleransereiser, og i stor grad skyldes det dårlig kommuneøkonomi. Etter en måned med en veldig polarisert debatt, ønsker vi å peke på gode og konkrete tiltak for å sikre bedre holdninger, sier Senterungdommens leder. (ANB)