- Det har skjedd tre ganger at folk har ropt "homo" til meg, fra biler som kjører forbi, forteller Pål Mikael.

Denne type hendelse skjedde sist for bare noen uker siden her i Tvedestrand forteller han. Det til tross for at han sjeldent går med det han egentlig vil gå med, når han er hjemme i Tvedestrand.

Pål Mikael mener også det er på høy tid at skjørt for menn blir normalisert. Han legger til at Coco Chanel normaliserte bukser for kvinner, så han ser ingen grunn for at det ikke skal gå andre veien også. Men han vet at reaksjonene kommer.

- Om jeg har vært hos en venninne og går i skjørt den dagen, har jeg alltid med meg en bukse som skift. Jeg går ikke alene hjem på kveldene heller, da må jeg iallefall snakke med noen hele veien. Jeg er redd for hvor langt er villige til å "dra den", når jeg vet hva både jeg og venner av meg har opplevd før her i området.

- Uansett hvordan jeg går kledd får jeg blikk. Jeg har et feminint kroppspråk, og et feminint tonefall, og det gjør at folk kikker, sier Pål Mikael.

Han forteller om flere tragiske hendelser som både han og kompisene har opplevd. Den verste er kanskje en historie om en kompis som ble slått ned i Kristiansand, da han svarte "ja" på spørsmålet om han var homofil.

- Jeg kan ikke sjekke opp folk på vanlig måte heller. Om en heterofil person går bort og spør om nummeret til noen på byen er det ingen som reagerer. Om jeg går opp til en gutt og spør, er jeg redd for å bli slått ned. Det er nesten så noen blir fornærmet over at jeg spør om de er homofile, så det tør jeg ikke lenger. Nå spør jeg om de er bifile, da virker det ikke som om maskuliniteten deres blir så "såret", forteller han.

Han forteller om en kultur som han oppfatter at ikke har blitt noe bedre. Forskjellen er at han har blitt så vant til det nå, at han ikke lenger tenker over alt det ubehagelige han opplever.

- Vi er jo langs bibelbeltet, men føler du at det du opplever er på bakgrunn av religion?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg er selv oppvokst som kristen, så føler ikke det har noen sammenheng med det. Det er heller det at Tvedestrand er en så liten by at det ikke er plass til å være litt annerledes, sier han.

Økt oppmerksomhet

Pål Mikael er oppvokst i Tvedestrand, men det siste året har han gått på folkehøyskole i Sandefjord, på mote og design-linja der.

Han er kjent for mange fra TV-programmet "Avkledd" med Jenny Skavlan på NRK. Der viste han frem klesskapet sitt, og fortalte om sitt stil-valg og hvilke reaksjoner det har fått. Han har nå godt over 7500 følgere på instagram, og han sier at oppmerksomheten er noe han har håpet og ventet på.

- Jeg ønsker en plattform der jeg kan si og legge ut akkurat det jeg vil, sier Pål Mikael.


- Heis det jævla flagget

Vi har akkurat lagt bak oss pride-måneden juni. Pål har flere ganger vist sin støtte og engasjement for pride på sin Instragramkonto.

Om man søker opp "pride tvedestrand kommune" kommer det ikke opp et eneste resultat, bortsett fra èn artikkel fra Tvedestrandsposten hvor det blir gjenfortalt at flere i kommunestyret ikke ønsker at prideflagget skal heves under Skeive Sørlandsdager.

- Hvordan synes du kommunen har vært når det kommer til å vise sin støtte?

- Helt elendig. At det i det hele tatt er en diskusjon om flagget skal heises er helt feil, det må jo starte i kommunen synes jeg. Det viser de unge at det finnes støtte. Så må de unge lære opp sine foreldre, sier Pål Mikael.

God støtte i ryggen

Sterk-Hansen forteller om et stort nettverk og støtteaparat spredt rundt i hele landet. Mye av grunnen til at han tør å være så selvsikker og kle seg kontroversielt, kommer av at han vet at han alltid har noen å henvende seg til, om det skulle være ubehagelig. Selv om støtten ikke alltid kommer fra hjembyen.

- Jeg har alltid "gutta mine". De har gitt meg den tryggheten jeg trenger for å takle backlash, sier Pål Mikael.

Han har også et stort ønske om at ungdom i Tvedestrand som kanskje føler seg litt annerledes alltid kan ta kontakt med han. ¨

- Jeg har lyst til å være den personen jeg selv trengte da jeg var yngre, avslutter han.