(Siste)

(Nettavisen) Skattemeldingen kommer onsdag 4. april. Her kan du se din foreløpige skatteberegning som viser om du ligger an til å få igjen penger på skatten eller om du må ut med restskatt.

Skatteetaten har nemlig allerede beregnet ditt skattoppgjør basert på opplysninger tilsendt fra banker, offentlige registre med flere. Har du ingen endringer til Skattetatens foreløpige oppgjør, er sannsynligheten stor for at tallene i skattemeldingen også blir ditt endelige skatteoppgjør i år. Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april.

Skatteetatens nettsiderfinner du utfyllende informasjon om innlogging i Altinn med mer. Sjekk at det du har fått i lønn og hvor mye du har betalt i skatter er riktig. Dette sjekker du ved å sammenligne summene i den årlige sammenstillingen av inntekter, fradrag og skattetrekk du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i skattemeldingen.

Sjekk at det du mottar i pensjon eller uføretrygd er riktig. Oversikten får du fra NAV eller andre du eventuelt mottar pensjon eller trygd fra.

Sjekk at gjeld og formue som er oppgitt stemmer. Tallene henter vi fra dem du har gjeld eller formue hos. På formuen din kan du få verdsettingsrabatt. Hvis du får det, er det forhåndsutfylt på skattemeldingen din.

  • Les også: Feil på skattekort kan gi deg baksmell

I Skatteetatens fradragsveileder kan du sjekke om du har krav på flere fradrag.

– Har du krav på fradrag, kan du gjøre grunnlaget vi beregner skatt på, mindre. Slik sett kan du betale mindre i skatt. Noen fradrag er forhåndsutfylte, mens andre må du føre opp selv, skriver Skatteetaten på sine nettsider.

Tapet på ikke å føre opp fradrag er 240 kroner per tusenlapp. Glemmer du å føre opp et fradrag på 5.000 kroner taper du dermed 1.200 kroner, skriver smartepenger.no. (ANB)