Se video: Her går bruene i bakken

  Av
  Artikkelen er over 1 år gammel

  VESTFOLD/TELEMARK: Nøyaktig klokken 10.15 gikk sprengladningene av som planlagt.

  DEL

  (Telemarksavisa) Fredag ble den gamle E18-brua på Farriseidet i Larvik og fylkesveibrua over Hammerdalen sprengt ned. Bruene som nå er historie gikk over Farriselva, over Vestfoldbanen og over fylkesvei 303.

  Rystelsen kjentes i store deler av sentrum, og man hørte en tydelig smell. Sprengingen virket til å gå helt etter boka, så langt er det ikke meldt om noen problemer.

  På grunn av varsel om svært sterk vind fredag, bestemte Statens vegvesen torsdag kveld at sprengingene av de to gamle bruene på Farriseidet ble framskyndet fra klokken 12 fredag til klokken 10.15.

  I flere måneder har hele operasjonen, som inkluderer at den 270 meter lange, gamle E18-brua skal falle rett ned, og ikke skade verken boliger eller andre ting, blitt planlagt ned til den minste detalj.

  Det er entreprenøren AF Decom som står for selve sprengingen, og det er det samme firmaet som også sprengte den ødelagte Skjeggestadbrua for noen år siden, og som har spesialkompetanse på slike operasjoner. På Skjeggestadbrua var fundamentene så ustabile at det ble brukt fjernstyrt utstyr.

  Sikkerhetssone og evakuering

  I forbindelse med sprengingen har beboerne på Farriseidet mottatt informasjon med kart om sikkerhetssoner og evakuering av boliger.

  Statens vegvesen opplyser at det vil være mange vakter i området, og at entreprenøren AF Decom, som står for sprengingen, i tillegg vil bruke droner for å sikre seg at området er sjekket ut for mennesker. Også ute på Farris vil vakter passe på sikkerhetssonen fra båt.

  Politistasjonssjef ved Larvik politistasjon, Tor Eriksen, sier til Østlands-Posten at han er trygg på at gjennomføringen av sprengingen av bruene fredag skal gå uten at man får ulykker.

  – Vi er imidlertid avhengig av at folk respekter de skiltene som blir satt opp, både i forhold til hvor man kan parkere og kjøre, og at man respekterer beskjeder man får fra vaktmannskaper, sier Eriksen.

  – Har man tenkt seg til Farriseidet for å se på sprengingen er det viktig at man kun står på steder der det er avsatt plass til dette, og man bør ikke komme med bil. Det vil være nesten umulig å få parkert på området. Best opplevelse får man nok ved å sitte hjemme og se på sprengingen på nett-tv, sier Eriksen.

  Det er satt opp to sikkerhetssoner i forbindelse med sprengingen. I den røde sonen vil det være adgang forbudt, og hus innenfor området blir evakuert.

  I den gule sikkerhetssonen må folk holde seg innendørs mens sprengingen foregår.

  I tillegg til sikkerhetssonene er det innført flyforbud i en radius fra Farriseidet på fire kilometer og 800 meters høyde. Dette forbudet gjelder også private droner.

  Artikkeltags