(Telemarksavisa)

Emnetaggen #Metoo ble i forrige uke startet opp på sosiale medier av skuespiller og sanger Alyssa Milano (44) for å belyse omfanget av seksuell trakassering.

Denne kampanjen oppsto i kjølvannet av en rekke avsløringer og anklager rettet mot Hollywood- produsent Harvey Weinstein.

Veronica Bergan (26) fra Skien er en av mange norske kvinner som har delt sin historie i sosiale medier.

Veronica var akkurat fylt 16 år da hun ble utsatt for voldtekt. Dette var hennes første møte med sex. Nå 10 år senere står hun frem via #metoo-kampanjen.

– Etter 10 år av bearbeidelse føles det helt rett å si det høyt. Jeg vil befri meg fra all skam og skyld. Ved å våge fortelle kan jeg kanskje inspirere unge jenter til å gjøre det samme. Jeg vil si det som 16- åringen Veronica ikke fikk høre av sine omgivelser; ansvaret ligger aldri på offeret, forteller Bergan.

Overveldende respons

Etter Veronica Bergan delte sin historie har hun fått overveldende respons fra unge jenter, både kjente og ukjente.

– Jeg har fått masse mails og Facebook- meldinger fra jenter som sier de føler seg mindre ensomme. Jeg blir rørt av all responsen jeg får. Hvis jeg med denne ene setningen kan hjelpe noen andre jenter med å dele eller på noen måte lette på skamfølelsen, er jeg veldig fornøyd, sier Bergan.

Bergan syns det er viktig å dele sin historie via denne kampanjen for å få folk til å forstå at dette faktisk er en del av kvinners hverdag.

-Jeg kjenner ingen kvinner som ikke har blitt utsatt for enten krenkelser, trakasserier, overtramp eller overgrep. Min historie er normativ. Det er vondt å ta inn, men vi blir ikke sjokkerte. Skal vi la det fortsette slik, spør Bergan.

Bryte mannlighetsnormen


Hun håper #metoo- kampanjen kan hjelpe til med å bryte mannlighetsnormen og få folk til å erkjenne patriarkalske strukturer og lære barn, allerede i barnehagealder, om grenser, respekt og likeverd.

– Vi må slutte å mystifisere voldtektsmannen. Vi må slutte å prate om han som en merkelig mann som lever utenfor samfunnet og hopper fram fra busker. Vi må forstå at de som forgriper seg er menn i vår nærhet. Vi kjenner alle et offer, og vi kjenner alle en overgriper, avslutter Bergan.