(Nettavisen)

Se pressekonferansen etter brannen her:


Det brøt ut en kraftig brann i et tettbebygd strøk i Storgata i Kragerø sentrum lørdag kveld. Først søndag morgen fikk brannvesenet kontroll på brannen.

– Det er tre berørte bygg. Ett av de er revet, mens de to andre er totalskadd, sier Morten Dalen, innsatsleder for brannvesenet under pressekonferansen.

Ved 07.20-tiden melder NRK at man har fått kontroll på brannen, like etterpå bekrefter politiet det samme på Twitter.

– Jeg pratet akkurat med han som er innsatsleder for brannvesenet på stedet, og nå har de begynt å rullere på mannskapene, samt startet jobben med å planlegge etterslokking, sier vaktleder ved Sør-Øst 110-sentral Jan Rundtom til Nettavisen ved 07.25-tiden søndag morgen.

Det har vært et enormt apparat i sving for å få kontroll på brannen. Rundtom anslår at godt over 100 personer fra brannvesenet har vært involvert.

– Seks brannstasjoner har bistått i slokkearbeidet, i tillegg har kystvaktskipet «Nornen», sivilforsvaret, Røde Kors' branngruppe, politi, helsetjenesten og kommunen jobbet med dette, sier Rundtom til Nettavisen.

Rundtom sier til Nettavisen at innsatsleder for brannvesenet på stedet skal orientere krisestaben til kommunen klokken åtte søndag morgen.

– Nå håper vi det går riktig vei, avslutter vaktlederen.

Ved sekstiden søndag morgen hadde brannvesenet fortsatt ikke kontroll på brannen.

– Det er god kontroll på et bygg, men fortsatt ikke kontroll på de to andre. De skal til med å rive deler av det ene bygget med gravemaskin nå, slik at brannvesenet kommer bedre til med slukking, skriver politiet i en oppdatering klokken seks søndag morgen.

Vanskelig arbeid

Brannsjef Morten Meen Gallefos i Grenland brann og redning kalte slukkearbeidet krevende.

– Vi kommer til å holde på utover natten. Vi har oversikt, men har ikke helt kontroll, sa brannsjefen til pressefolk på stedet en drøy time etter midnatt.

Fem timer senere var situasjonen den samme.

– Vi kommer til å jobbe med dette i mange timer fremover. Dette kommer til å vare i hele natt, i tillegg kommer etterslokkingen utover søndagen, sa han tidligere på kvelden.

Butikklokalet hvor brannen startet, ligger i et område med verneverdig trebebyggelse. Brannen har spredd seg til to nabobygg.

– En brann i et område med verneverdig, tett trehusbebyggelse, er noe av det verste som kan skje i Kragerø, sier brannsjefen.

Han forteller at brannmannskaper fra Bamble, Porsgrunn, Skien og Drangedal er tilkalt. I tillegg er brannmannskaper fra Agder også satt inn.

Sivilforsvaret, Røde Kors og Norsk Folkehjelp, er også på plass i Kragerø.

– Det er ikke meldt om folk i noen av bygningene og vi har evakuert et 30-talls mennesker. Flammene har slått igjennom taket og nå prøver brannmannskapene å sikre bygningene rundt, sier ordfører i Kragerø, Grunde Wegar Knudsen (Sp), til NTB.

Klokken 00.45 fortalte operasjonsleder Marianne Mørch ved Sør-Øst politidistrikt at det fortsatt brenner, og stadig er spredningsfare.

– Brannvesenet gjør alt de kan for at brannen ikke skal spre seg ytterligere. Det er noen nybygg inntil der det brenner som vi håper har den brannsikkerheten de skal ha, forklarer Mørch.

Ingen av de tre byggene det brenner i er verneverdige, men tilstøtende bygg er.

Har du bilder eller video av brannen i Kragerø? Tips oss på [email protected]

Evakuerer hele sentrum

Kragerø kommune har ifølge Kragerø Blad Vestmar sendt ut en fellesmelding til kommunens innbyggere lørdag kveld.

«Det brenner i sentrum, og på grunn av fare for spredning og mye røyk, må dere evakuere til rådhuset. Samling i kommunestyresalen i 3. etasje», skriver kommunen.

Ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp), bekrefter til KV at de sperrer av hele sentrumskjernen.

– Dette er svært alvorlig. Alle tilgjengelige mannskap er ute og vi stenger av hele sentrumskjernen, forteller en tydelig opprørt ordfører.

– Evakuerte kan ikke regne med å kunne komme hjem i natt, skriver kommunen i en oppdatering på sine nettsider klokken 01.00.

Kragerø har store kulturminneverdier, sier en bekymret riksantikvar Hanna Geiran.

– Dette er veldig bekymringsfullt. Kragerø har et av landets 200 tette trehusmiljø og bebyggelsen representerer vår felles historie. Det er også et fint og høyt elsket område å være i. Det er en by som har en rik historie og den er knyttet til kunstnere, sjøfart og seilskutetiden, sier Geiran til VG.

Oppdaget av forbipasserende

Brannen ble oppdaget ved en tilfeldighet av forbipasserende, skriver Kragerø Blad Vestmar.

Kirsten Jensen og Karin June Sveen gikk tilfeldigvis forbi stedet, da de hørte brannalarmen gå.

Etter å ha kontaktet nødetatene, sørget de for at folk i bygget kom seg ut.

Det er klesbutikken Classique brannen startet i.