Ny biltrend tar av. Kjøreskolen måtte kjøpe ny bil

Hver sjuende person som tok førerkort klasse B for første gang i fjor, fikk kode 78 i førerkortet sitt. Det betyr at de kun kan kjøre bil med automatgir. 

DEL

(Helgelendingen) Nordlys: – Det har vært så stor etterspørsel etter automatgirlappen at vi har måtte kjøpe inn en tredje bil med automatgir, sier Thomas Hay, kjørelærer ved Skills Trafikkskole i Tromsø.

Da trafikkskolen åpnet i fjor, merket de raskt at mange ønsket å lære å kjøre med automatgir.

– Nå er det rundt 20 og 30 prosent som ønsker å ta automatgirlappen. Jeg tror nok etterspørselen bare vil øke, sier han.

Markant økning

I 2018 ble det utstedt 10.043 førerkort med kode 78 – kun automatgir – i Norge. Det betyr at nesten hver sjuende person som fikk utstedt førerkort for første gang i klasse B i fjor, tok automatlappen.

Til sammenligning var det i 2017 7.962 personer som fikk utstedt førerkortet med kode 78. Det er en økning på over 20 prosent.

– Det er en markant økning i antall som tar lappen med automatgir, sier Leif Rune Blokkhus i Statens vegvesen

I tillegg var 90 prosent av alle biler solgt i 2018 utstyrt med automatgir. Andelen i 2002 var kun på 20 prosent.

Blokkhus tror manuelle gir til slutt kommer til å forsvinne helt.

– Om noen år har nok alt automatgir. Utviklingen går sin gang, og det er positivt at det vil bli slik, sier han.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Automatgir

  • Du kan velge om du vil kjøre opp med automat- eller manuelt gir. Om du kjører opp med automatgir, får du en kode i førerkortet som begrenser føreretten til slike biler. Dersom du senere ønsker å utvide til manuelt gir, må du å ta oppkjøringen på nytt.
  • Automatgir er en girkasse som automatisk utvekslingsopphold mellom motor og drivhjul etter turtall og hastighet. Automatgir kan styres med girspak-liknende spak, joystick, trykknapper eller spak ved rattet. En helautomatisk girkasse kan både velg gir og utfører girskiftet automatisk. Føreren må som minimum velge om parkering, revers, nøytral (fri) eller forover.
  • Biler med automatgir dukket for alvor opp i Norge på begynnelsen av 2000-tallet, og andelen nye biler med automatgir har økt for hvert år.

Kilde: Statens vegvesen, NAF

Må øvelseskjøre med automatgir

Ved kjøreskolene i Tromsø merket de godt den nye trenden.

– De to siste årene ha vi hatt en tydelig økning av folk som ønsker å ta automatlappen, sier Sondre Trældal, fagleder ved Tromsø Trafikkopplæring.

Han forteller at de fremdeles har flest elever som ønsker seg førerkort for manuelt gir, men at det etterspørsel etter opplæring i biler med automatgir øker.

– Vi opplever ofte at unge ønsker å få opplæring på automatgir fordi foreldrene kun har biler med automatgir. Dermed får de uansett ikke øvelseskjørt i biler med manuelt gir.

Selve kjøreopplæringen er stort sett lik uansett om man kjører med manuelle eller automatiske gir, forteller Trældal.

– Men det kan være at timetallene blir litt lavere med automatisk gir ettersom man slipper å bruke tid på å lære elevene å bruke kløtsjen.

Kjøreskolelærer ved samme trafikkskole, Elise Trøen, har også merket at flere ønsker automatgir. Hun ser samtidig at de aller fleste nybiler kommer med automatgir.

– Nå er det jo nesten blitt slik at en girkasse er blitt ekstrautstyr på nybiler, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Flere unge

Tor-Steinar Ludvigsen, trafikklærer ved Tromsø Trafikkskolesenter, forteller at tidligere var det mest eldre som ønsket opplæring med automatgir, men at de siste årene har det også blitt flere unge som ønsker automatlappen.

– Trenden med automatgir begynte vel å ta av for fem år siden. Alle kjøreskoler har automatgir-biler nå, vi har to, sier han.

På tross av at Ludvigsen merker en markant økning blant sine elever, tror han trenden er enda større sør i landet.

– Her i Tromsø er det fremdeles 70 prosent av elevene våre som kjører opp med manuelle gir, men min sønn driver en kjøreskole i Tønsberg og der er et nå 50 prosent som velger automatgir, sier han.

.

Artikkeltags