(Siste)

– Vi har sett sjåfører sminke seg bak rattet. Det sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef motor hos Frende Forsikring.

– I dag er det en morsom historie siden ingen ble skadet, men det kunne gått skikkelig galt. Når du kjører skal du kjøre, ingenting annet, presiserer han.

Onsdag i påskeuken er en stor utfartsdag. I fjor var det over 3.000 skader med personbiler i Norge fra denne dagen og til og med 2. påskedag. Erstatningsbeløpet for disse seks dagene var på over 59 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norge.

– Glatte veier, uoppmerksomme førere og litt for høy fart går igjen, sier Ytre-Hauge.

Typisk ved påsketider er også skader etter kolonnekjøring. Mange er uerfarne i kolonne, så der skjer det mange påkjørsler bakfra.

Saken fortsetter under bildet.

En del av skadene skyldes også kjøretøy som ikke har vært i god nok stand for påskefjellet.

– Vi ser en del biler som rett og slett ikke tåler kulda på fjellet. Da trenger folk hjelp til redning, hjemreise og henting av bilen, forteller Roger Ytre-Hauge. Han minner om noen viktige kjøreregler inn mot påskeutfarten.

– Ordene mobil og bil ligner, men de har ingenting med hverandre å gjøre. Det virker som om mange ikke helt skjønner det, sier Ytre-Hauge. Du har kun lov å bruke mobilen når bilen er i bevegelse hvis du har håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.

– Uansett anbefaler vi ikke at du snakker i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig, sier han.

– Og selvsagt skal du aldri skrive eller lese meldinger mens du kjører. Hvis du må gjøre noe, kjør inntil siden og stopp helt opp. Mange alvorlige ulykker skjer fordi sjåførene er uoppmerksomme når de bruker mobiltelefon eller bilstereo, påpeker Roger Ytre-Hauge. (ANB)