Gå til sidens hovedinnhold

Dette trikset kan spare deg for 10.000 kroner

Artikkelen er over 3 år gammel

Sett opp vindusviskerne når du parkerer for kvelden. Det kan spare deg for mye penger.

(Siste)

Selv om den verste sprengkulda har gitt seg over det meste av landet, kan snø og minusgrader fortsatt skape problemer for mange bileiere.

Et av disse problemene er vindusvisker-motorer som ryker når folk starter bilen på morgenen med viskere som er frosset fast i bilruta.

– Det er lett å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. Står bilen ute om natta, kan viskerne fryse fast i frontruta. Når man så starter bilen i kulda på morgenen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren. Det sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Årsaken er at vindusvisker-motoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives av, mens andre sitter igjen med en ødelagt vindusvisker-motor.

Saken fortsetter under bildet.

– Mange tror dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det ikke. Å skifte vindusvisker-motor kan koste opp imot 10.000 kroner. Det er sure penger å betale for noe det er lett å unngå, uttaler Brandeggen.

Å kjøre uten vindusviskere som virker skikkelig er direkte uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet. Det beste er selvsagt å løsne viskerne fra den frosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda lar mange seg friste til å starte motoren først for å få opp varmen inni bilen.

Problemet er at vindusviskerne kan sitte godt fast i stivfrosset is. Da må man rett og slett skrape dem løs før man starter bilen.

– Et lite triks er å sette vindusviskerne opp når bilen parkeres for kvelden. Da unngår man fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer lenger, påpeker Torbjørn Brandeggen.

Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk. Det viktigste er likevel at du selv sjekker at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen. Henger de fast i frontruten når vindusvisker-motoren starter, blir det fort dyrt.

– Har viskerne frosset fast, må man unngå å rive dem løs. Da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, er Brandeggens råd. (ANB)

Kommentarer til denne saken