(Siste)

En sykkellykt er en forholdsvis billig investering for de fleste. Likevel er det mange som velger mange å droppe den.

– Det er å gamble med livet, sier sykkelekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring.

Selv om vinteren så vidt har begynt å vise seg i sin hviteste prakt i deler av landet, er det fremdeles mange som sykler der det ennå er bart.

Men skal du sykle på høsten er det ekstra viktig å gjøre seg synlig. Derfor er lykter og reflekser det desidert viktigste tilbehøret nå.

At det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen, betyr slett ikke ikke at alle syklister bruker lys. Politiet gjennomfører årlig flere aksjoner i de største byene i løpet av høsten, og blir man tatt uten lys på sykkelen kan det vanke en bot på 1.150 kroner.

Man skulle jo tro at en bot i en slik størrelsesorden ville ha en preventiv virkning, men slik er det dessverre ikke.

– Mest urovekkende er det at mange foreldre lar barna sine sykle uten lys på syklene i høstmørket. I tillegg vet vi at mange skoleveier med dårlig belysning kan være svært trafikkerte, slår Setnes fast.

Han syns det er synd at lys er tilleggsutstyr når man kjøper sykkel, og mener det burde vært fastmontert og inkludert i prisen.

Øyvind Setnes har flere ganger opplevd å møte andre syklister som nesten er usynlige langs dårlig opplyste veistrekninger.

– Jeg har faktisk selv to ganger nå i høst gitt bort mine egne lykter og trillet sykkelen hjem, sier Setnes.

Selv med lav hastighet kan det være svært vanskelig for en bilist å se syklister uten refleks og lys. Det er mange syklister som ikke er klar over hvor lite synlig de egentlig er. Ofte sykler de også for fort forholdene tatt i betraktning.

– Mange har sitt eget lille verdensmesterskap til og fra jobb, og sykler deretter. I kombinasjon med dårlige sykkelveier og manglende synlighet kan det få fatale følger. Selv om man har retten på sin side, vil syklisten alltid tape i møte med en bil, poengterer Øyvind Setnes. (ANB)

Slik sykler du sikkert om høsten

  • Sørg for å ha lys både foran og bak på sykkelen.
  • Kle deg i sterke farger.
  • Bruk refleksvest.
  • Kald og våt asfalt er glatt, tilpass farten etter forholdene.
  • Bruk hjelm.