(Siste)

Hvert år oppstår mer enn 45.000 slike bilskader i Norge viser analyser fra Frende Forsikring. Det er godt over 120 hver eneste dag året rundt.

– Folk krasjer i garasjevegger, gjerdestolper, søyler, steiner, blomsterkasser, parkerte biler og små og store murer nå i høstmørket, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor i Frende.

Det er ikke alltid så lett å se hva som rører seg på utsiden av bilvinduet i mørket. Mange kjører jo også på rutinen.

– Da er det ikke alltid like lett å oppdage at søppeldunken står et annet sted enn den pleier, eller at noen har parkert litt annerledes, uttaler Ytre-Hauge.

Fagsjefen forteller at skader av denne typen som regel ender med en ødelagt skjerm, dør, støtfanger eller baklykt. Ofte vil en slik skade koste et sted mellom 15.000 og 20.000 kroner å reparere.

Roger Ytre-Hauge har flere gode råd til deg som skal kjøre i dårlig opplyste områder nå om høsten:

  • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?
  • Ikke stress.
  • Pust og se deg godt om før du rygger ut av gårdsplassen.
  • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en pyntestein på bakken.
  • Snu deg og se ut bakruten istedenfor kun å bruke speilene.
  • Rygg inn på parkeringsplassen på butikken, så har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen.

Ytre-Hauge har også et godt råd for hvordan du kan lyse opp de typiske områdene i oppkjørselen som kan skade bilen.

– Kjøp en permanent refleksspray. Det er enkelt å få tak i sprayer som fester seg til ulike underlag som tre, betong, metall og stein. Da reflekteres lyset når billykten din kommer på, sier Ytre-Hauge.

Saken fortsetter under bildet.

Nå som vinteren er i anmarsj er det viktig å minne om at dugg og is på bilrutene må fjernes før du kjører. Om du ikke gjør jobben skikkelig, kan resultatet bli langt mer alvorlig enn en bulk i siden.

– Hva skal man gjøre hvis skaden er skjedd og man står der en kald og forblåst morgen med stress langt oppetter ørene?

– Livet er for kort til å gå rundt og være sur. Pust ut, ta en kopp kaffe og tenk positivt. Men når kaffen er drukket opp så må du melde fra. Har du skadet noe på en annens eiendom, for eksempel naboens gjerde, er det selvsagt viktig å gi beskjed om dette, understreker Roger Ytre-Hauge. (ANB)