3 av 10 dropper beltet her

Fire av ti i alderen 15-20 år mener det er sosialt akseptert ikke å feste beltet i bussen, ifølge en ny undersøkelse.

Fire av ti i alderen 15-20 år mener det er sosialt akseptert ikke å feste beltet i bussen, ifølge en ny undersøkelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi har fremdeles en jobb å gjøre!

DEL

(Siste) 17.500 busspassasjerer ble kontrollert i Statens vegvesens landsdekkende kontroll av beltebruk i buss i forrige uke. Over 5.000 passasjerer hadde ikke belte. Det utgjør en andel på 29 prosent busspassasjerer uten belte.

Alvorlige ulykker

I forrige kontroll-uke av beltebruk i buss i mars i år, var andelen uten belte på 22 prosent. 

– Kontrollene viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre. Det er altfor mange som ikke husker beltet, selv om de har det tilgjengelig. De mest alvorlige ulykkene har skjedd i busser der belter er montert og passasjerene ikke har tatt beltet på. Uten belte kan du være til fare for de andre i bussen om det skulle skje en ulykke, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

Sosiale medier

Fire av ti i alderen 15-20 år mener det er sosialt akseptert ikke å feste beltet i bussen, viser en ny undersøkelse. Dette er også den aldersgruppen som tar mest buss, men er minst flinke til å huske beltet.

På Vegvesenets sider kan du legge inn vekten din og få frem hvilket dyr du blir i 80 km/t.

I løpet av kontrolluken ble det laget over 32.000 dyr. Mange av dyrene er delt og spredt i sosiale medier sammen med budskapet om at beltet må på – også i bussen.

– Det er særlig de yngste som har delt, diskutert og engasjert seg. Mange er opptatt av det ansvaret man har for å gjøre turen trygg for de man reiser sammen med. Engasjementet gir godt håp om at de yngste oppfatter det som mer og mer sosialt akseptert å feste beltet i bussen, sier Molnes.

Trenger påminnelse

– I bilen bruker nesten alle belte, men det er mye som tyder på at de gode vanene ikke blir med over i bussen. Om vi klarer å endre vanene til alle passasjerene i busser med belte, mener vi at mye er gjort, påpeker Molnes.

Én av to svarer at de ikke bruker belte fordi det er gammel vane og fordi de glemmer det. I forrige uke ble derfor ekspress- og turbusser over hele landet utstyrt med klistremerker, plakater og flyers.

Stadig flere busser har monterte belter, og det er påbudt å bruke beltet når det er montert. Busselskapet har plikt til å informere om at passasjerene må bruke belte, men det er passasjerenes ansvar at det blir brukt.

– Vi håper at stadig flere blir bevisste på hvilket ansvar de har for å sikre seg selv, understreker Jon Molnes. (ANB)

Artikkeltags