- Mange føler seg lurt

Fredrik Sørvig fronter aksjonsgruppa beboerne i Lyngør har startet som en reaksjon på utbyggingsplanene til de nye eierne av «Doktorhuset».        Foto: Olav Loftesnes

Fredrik Sørvig fronter aksjonsgruppa beboerne i Lyngør har startet som en reaksjon på utbyggingsplanene til de nye eierne av «Doktorhuset». Foto: Olav Loftesnes

Artikkelen er over 3 år gammel

Befolkningen i Lyngør er ikke særlig begeistret for planene til brødrene Ian og Hugh Laing. Nå har de dannet en aksjonsgruppe for å hindre utbyggingen av et felt på 20 hytter.

DEL

- Vi ønsker ikke at Lyngør skal fredes. Tvert i mot ønsker vi at folk skal bygge her, og at de skal bo her. Samtidig er vi nødt til å verne om Lyngørs særpreg. Og da mener vi det ikke lar seg gjøre å sette opp en hytteby med 20 hytter midt i Europas best bevarte tettsted, sier Fredrik Sørvig.

Vil politikerne tillate 20 nye boliger og fritidsboliger i Lyngør? 

Trodde det var en spøk

Han følte seg i likhet med flere andre beboere i Lyngør tatt på senga da Jan-Erik Næss sto frem i Tvedestrandsposten for tre uker siden og fortalte om utbyggingsplanene han og forretningspartnerne Ian og Hugh Laing har for «doktoreiendommen» i Lyngør.

- Mange føler seg lurt. Selv trodde jeg det var en spøk, sier Sørvig.

  -De forandrer litt mening underveis, slik som alle oss andre

Fokus på planene

Siden har praten gått livlig, både i Lyngør og i sosiale media. Reaksjonene har vært mange og sterke. Så sterke at Sørvig mener det har sporet litt av. 

- Dette er profesjonelle utbyggere. De er i sin fulle rett til å gjøre det de kan for å maksimere profitten sin. Det er planene deres vi må ha fokus på, sier han.

Sterke reaksjoner på Lyngør-planer 

- Nødt til å si nei

Verken han eller de andre innbyggerne i Lyngør har imidlertid tenkt å sitte med hendene i fanget og se på. Denne helgen samlet de seg i en aksjonsgruppe, der målet er klart: Å sørge for at det planlagte hyttefeltet aldri blir realisert.

- Det er størrelsen på prosjektet vi reagerer på. I Lyngør har man alltid bare bygd ett og ett hus. Man har aldri vært i nærheten av så stort utbyggingsprosjekt som dette før. Lyngør fortjener et ekstra vern, og da er man nødt til å si nei til dette, sier han.

Bygde i 2002

Sørvig understreker at det verken er bakstreverskhet eller utviklingsvegring som ligger bak.

- Vi ønsker folk velkommen til å bygge i Lyngør, og har mange ledige tomter her. Men etterspørselen er ikke stor.  Det gjør det enda mer feil å omregulere et LNF-område til hyttebygging, sier han.

Selv bygde han sammen med kona Siri Brodersen nytt hus i Lyngør i 2002.

Ferieleilighetene kommer til å stå tomme 45 av årets 52 uker