Vant slaget om selekjolen

Nille Glæsel (tv) sammen med en av sine mange støttespillere, Tove Lodal fra Danmark. Lodal var en av mange som hadde møtt opp for å vise sin støtte under rettssaken.

Nille Glæsel (tv) sammen med en av sine mange støttespillere, Tove Lodal fra Danmark. Lodal var en av mange som hadde møtt opp for å vise sin støtte under rettssaken.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Nille Glæsel sine kjoler fra vikingetiden er ikke en kopi av Aase Folkvord sine kjoler. Det stadfester Aust-Agder tingrett i en rykende fersk dom.

DEL

- Det er en enorm lettelse, sier en glad Nille Glæsel på telefon fra Sandøya.

- Selv om jeg hele tiden har visst at jeg ikke har kopiert noens kjole, har det vært enormt anstrengende og ubehagelig å leve med disse beskyldningene over seg.

16 års kamp

Folkvord startet sine angrep på Nille Glæsel sine kjoler allerede i 1996. Da sendte Folkvord et brev til Vikinge-museet der hun mente at Glæsel sine kjoler var en kopi av hennes egne kjoler.

Først i 2009 henvendte Folkvord seg direkte til Glæsel.

Det endte altså med at Folkvord saksøkte Glæsel. De to møttes til dyst i Aust-Agder tingrett i slutten av mai i år. Der krevde Folkvord at Glæsel måtte slutte å lage sine populære selekjoler, samt at en bok Glæsel har gitt ut måtte inndras. Boken inneholder enkelte mønstre og kjoleoppskrifter, som Folkvord mente var hennes.

Knusende dom

Folkvord tapte altså, og møtte ingen forståelse i retten for kravene sine.

«Retten finner etter en samlet vurdering at kjolene ikke er identiske, ei heller at de er til forveksling like, selv om det er klart at kjolene har synlige likhetstrekk.(...) Retten finner heller ikke at det er "fare for forveksling" mellom produktene», skriver dommer Inga Porsmo i sin domsslutning.

Saksøkeren, Aase Folkvord, må også betale saksomkostningene for Nille Glæsel, totalt rundt 135.000 kroner.

Masse oppmerksomhet

Saken har vakt internasjonal interesse. Nille Glæsel sier at allerede få minutter etter at hun hadde lagt ut medlingen om dommen på facebook, hadde hun mottatt 100 gratulasjoner fra fjernt og nær.

- Folk fra hele verden har fulgt med, sier hun.

Stikk av vemod

Oppe i all gleden føler Glæsel også et stikk av vemod med tanke på saksøkeren, Aase Folkvord.

- Det er trist på Folkvords vegne at hun reiste dette søksmålet. Det er som om hennes bilde av sin egen betydning, ikke samsvarte helt med virkeligheten, sier Glæsel.

Drar på vikingetokt

Resten av sommeren skal Nille Glæsel reise rundt på vikingemarkeder. Det starter fredag, og går slag i slag resten av sommeren.

- Hadde jeg ikke vært avholds, ville jeg feiret med et glass mjød i dag, sier hun.

- Jeg håper mange andre tar seg en skål over seieren, legger hun til og ler.

Artikkeltags