For noen uker siden ble politiet i Tvedestrand oppringt av flere hus- og gårdeiere på Nes Verk og Ubergsmoen som hadde blitt oppsøkt av rumenere på jakt etter skrapjern.

- De får en del penger for dette, spesielt hvis det er godt metall, som kobber, sier Morten Tobiassen - etterforskningsleder ved Tvedestrand lensmannskontor.

Personene som jaktet på metall i vårt område hadde imidlertid ikke alt på stell.

Fartsbøter

- Etter henvendelsene vi fikk, klarte vi å oppspore sjåføren av bilen som var observert i vårt område. Det viste seg at bilen en rekke ganger var blitt fotografert av fotobokser. Totalt hadde mannen ubetalte bøter på 30.000 kroner, forteller Tobiassen.

Det viste seg også at han hadde stjålet kobberledninger fra flere byggeplasser.

Sendt med fly hjem

Konsekvensen av dette ble at mannen, som er fra Romania, nylig ble utvist fra Norge og sendt hjem med fly på statens regning.

Før rumeneren kan komme tilbake til Norge, må han ha betalt fartsbøtene. I tillegg vil staten kreve at flyreisen betales.

Risikerer fengselsstraff

- Når man utvises fra Norge, får man dessuten en utvisningstid på en viss periode. Dersom man bryter denne, og kommer tilbake, reageres det svært strengt. Straffen kan dreie seg om opptil ett års fengsel, forteller etterforskningslederen.

Ta kontakt om du blir oppsøkt av folk på jakt etter skrapjern

I løpet av de siste dagene har politiet i Tvedestrand fått inn nye meldinger om folk som blir oppsøkt av skrapjernjegere.

Morten Tobiassen tror ikke det er den utviste rumeneren som er tilbake, men ber likevel folk om å være oppmerksomme.

- Politiet ønsker tips om slike saker, slik at vi kan sjekke det opp, sier han.