Tvedestrands krav om nattero vekker oppsikt

NRK-journalist Leif Dalen intervjuer og filmer Svein Olav Hageli (Ap) og Erling Holm (H) i forbindelse med saken om nattero.

NRK-journalist Leif Dalen intervjuer og filmer Svein Olav Hageli (Ap) og Erling Holm (H) i forbindelse med saken om nattero.

Artikkelen er over 6 år gammel

At politikerne i Tvedestrand vil ha ro i byen fra midnatt og frem til klokka seks om morgenen blir NRK-sak.

DEL

Tirsdag kveld la Tvedestrands rådmann frem sitt forslag til 2015-budsjett, men det var ikke det som hadde fått NRK Sørlandet til å sende en kameramann til Tvedestrand. Heller ikke Byløfts reklamefilm om Tvedestrand, som ble vist for kommunestyret, var grunnen til besøket.

Nei, det som lokket statskanalen til Sørlandets smilehull denne novemberkvelden var kravet om nattero.

Slå ned volumet

Som Tvedestrandsposten tidligere har omtalt, har rådmannen i forbindelse med revidering av kommunens politivedtekter foreslått at følgende krav tas inn: «Enhver som ferdes på eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted plikter å overholde nattero etter kl. 23.00 og til kl. 06.00». I dette tidsrommet er det også et forbud mot støy og høyt musikkvolum.

Folkeskikk

Da saken sist uke ble behandlet av formannskapet, ble kravet om nattero forskjøvet med en time, til midnatt. Tirsdag kveld var det kommunestyrets tur til å debattere saken.

Den første som tok ordet var Aps Svein Olav Hageli.

- Dette handler egentlig om vanlig folkeskikk, sa han.

Les også: Politikerne vil ha ro i byen ved midnatt

Ap-politikeren synes det er greit å minne befolkningen om at vi etter midnatt bør tenke på naboene våre, og for eksempel lukke vinduene dersom vi spiller høy musikk.

- Selv om det er svært få kommuner som har et klokkeslett for nattero, så synes jeg dette er greit, sa Hageli,.

Han påpekte at saken nå skal ut på høring, og at Tvedestrands innbyggere dermed får mulighet til å si sin mening om kravet.

Ro, men ikke i noe spesielt tidsrom

Også Erling Holm (H) tok ordet. I formannskapet sist uke foreslo hans partikollega Tine Goderstad Sunne å droppe punktet om nattero, men Holm er ikke enig. Han vil ha nattero, men ikke innenfor noe bestemt klokkeslett.

Kun seks andre politikere støttet Holm. De 18 øvrige kommunestyrerepresentantene gikk inn for å sette et krav om nattero mellom klokka 24 og 06.

Filmet og intervjuet

Etter debatten ble både Hageli og Holm intervjuet av NRK.

De var ikke de eneste. Også tvedestrandsmannen Jan Erik Pedersen, som i et leserinnlegg i Tvedestrandsposten har kalt forslaget for latterlig, fikk mulighet til å si sin mening.

Les også: Vil rådmannen ha en spøkelsesby?

- Vi tok en tur rundt i byen, og han spurte om jeg hørte noe «støy». I tillegg tok vi en kjøretur ned til Bakkeskåt, og jeg fortalte hva jeg mener om forslaget, foreller Pedersen til Tvedestrandsposten.

Kvele utelivsbransjen

Han driver Sør Security AS, et selskap som er tett knyttet opp mot utelivet.

- Vi drukner ikke akkurat i tilbud her i byen, og med dette forslaget ser det ut som et forsøk på å kvele utelivsbransjen helt, sier Pedersen.

Kanskje får du høre både han, Svein Olav Hageli og Erling Holm på NRK-nyhetene onsdag morgen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken