Tvedestrand har fått sin dikter

Ordfører Jan Dukene ønsket velkommen til Arne Garborgs plass. (Foto: Frode Gustavsen)

Ordfører Jan Dukene ønsket velkommen til Arne Garborgs plass. (Foto: Frode Gustavsen)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Dårlig vær klarte ikke å ødelegge stemningen da Tvedestrandsposten feiret sitt 140-års jubileum i ettermiddag, og rettet fokuset mot avisens grunnlegger, Arne Garborg.

DEL

Vel 150 personer møtte frem i regnværet i dag, på plassen foran biblioteket, for å få med seg avdukingen av bysten av Arne Garborg, samt innvielsen av plassen som fra i dag av heter Arne Garborgs plass.

Blant de fremmøtte var de fleste av kommunens kulturpersonligheter og kulturinteresserte, samt nabokommunenes ordførere.

Ordfører Dukene ønsket velkommen til den nye Arne Garborg plassen, og Sandøyakoret fremførte deretter «Det stig av hav eit alveland», som Garborg har skrevet teksten til og Olav Sande har satt melodi til.

Journalisten og forfatteren

Nøyaktig 140 år er det gått siden den første utgaven av Tvedestrandsposten ble utgitt. Den 16. oktober 1872 kunne den unge redaktør Garborg tilby Tvedestrand og omegn en avis som «vil bestandig meddele Nyheder af alle slags saa hurtig og fullstændigt som muligt (...) samt beretninger om forefaldende ting af interesse for selve stedet og omegnen».

- Det er det samme mål vi har med avisen i dag, slo Tvedestrandspostens redaktør, Marianne Drivdal, fast.

Hun trakk frem at Garborg ved siden av å være den fremragende forfatteren, også var en glimrende journalist og polemiker, som med sin klarhet og sitt skarpsyn ikke var redd for å ta opp kampen mot datidens maktelite.

- Det er en nær sammenheng mellom journalisten og dikteren Garborg, sa Drivdal.

Hun avduket deretter Gunnar Jansons byste av Arne Garborg.

Ga Tvedestrand sin dikter

En sentral person i dagens markering er Øyvind Bjortvatn. Han skrev følgende i en artikkel i Tvedestrandsposten i sommer: «Enhver by med respekt for seg selv har sin dikter. Arendal har Gabriel Scott, Grimstad både Ibsen og Hamsun, og Risør Dikken Zwilgmeyer og Aksel Sandemose. Hva er da mer naturlig enn at Tvedestrand gjør Arne Garborg til sin?»

Og sin dikter var nettopp det Tvedestrand fikk i dag.

Tidligere på dagen hadde den historiekyndige Bjorvatn demonstrert sine fortellerdyktighet på en vandring i Østerkleiv, der avisen og trykkeriet startet.

Dannelsesårene

I regnværet på Arne Garborgs plass var også språkviteren Sylfest Lomheim. Han påpekte at årene i Tvedestrand hadde vært dannelsesårene for Garborg.

Skuespilleren Ane Dahl Torp, som har sine røtter i Holt, var der også. Hun leste Garborg-diktet «Mange år etter», som handler om dikterens ungdomsminner fra Holt.

Resten av programmet foregikk inne i biblioteket.

Aadne ble Arne

I biblioteket fikk publikum blant annet høre språkforskeren Ernst Håkon Jahr lese «En minneverdig dag», som var Arne Garborgs opptaksprøve til lærerskolen på Holt. Den 17-årige Garborg avslører seg allerede der som en uhyre klar og skarp person, med skriveegenskapene i orden.

Jahr kunne også fortelle at Garborg sitt fornavn egentlig ikke var Arne, men Aadne. Garborg hadde fått høre at Aadne var en dialektform av Arne, og gikk derfor over til å kalle seg Arne. Nynorskinventoren Ivar Aasen fortalte ham mange år senere, at han nok var blitt forledet, for Aadne og Arne var to forskjellige navn. Men Garborg var da blitt 50 år, og syntes det var for sent i livet å gjøre et navnebytte.

Gripende Haugtussa-fremføring

En gripende opplevelse av Garborgs poesi fikk publikum da Ane Dahl Torp sammen med sin mann Sjur Miljeteig urfremførte deres egen Haugtussa-oppsetning.

Sjur Miljeteig sto for det musikalske, mens Ane Dahl Torp sto for det verbale, og sammen fremkalte de to på nesten magisk vis de skiftende stemningene i Garborgs store verk.

Artikkeltags