Truet naboer med kniv og øks

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sterkt ruset på heroin og piller, tok en tvedestrandsmann seg inn til to naboer, og truet dem med kniv og øks. Selv husker han lite fra hendelsen.

DEL

Livet har ikke gått på skinner for tvedestrandsmannen i 50-årene, som forrige uke sto tiltalt i Aust-Agder tingrett for tyveri, heleri, skadeverk, narkotikalovbrudd og trusler. Han ble rusmisbruker allerede i 16-års alderen, og gikk flere år på heroin, før han for 13 år siden kom med i LAR og begynte med metadon.

Kriminell modus

I retten forklarte han at at hans straffbare handlinger har utspring i et behov for å finansiere eget rusmisbruk, og at de ofte begås mens han er i rus. Han er domfelt hele 21 ganger tidligere, og fikk den siste dommen i april 2013. Forholdene han nå sto tiltalt for, føyer seg inn i det retten beskriver som «tiltaltes modus».

Truet naboer

De mest alvorlige forholdene gjaldt to tilfeller av trusler. Begge episodene fant sted på kvelden den 14. juli i sommer, like utenfor Tvedestrand sentrum. Ved det første tilfellet tok han seg inn i leiligheten til en nabo. Der hentet han ei øks i en bod, og truet med å angripe de to som befant seg i leiligheten. Deretter truet han seg inn hos en annen nabo, ved å holde en kniv i hoftehøyde. Han gikk deretter gjennom leiligheten, og brukte kniven til å stikke hull i diverse gjenstander.

Begge de to naboene kunne fortelle at hendelsene hadde gjort et sterkt inntrykk på dem, og at de var blitt sterkt oppskaket.

Felt av fotobevis

Den tiltalte nektet straffeskyld for truslene, fordi han var ruset og ikke husket noe fra hendelsene. Retten fant imidlertid ingen grunn til å tvile på fremstillingen til de to naboene.

Tiltalte kunne heller ikke huske å ha begått to tyverier han sto tiltalt for. I det ene tilfelle hadde han selv levert noe av tyvgodset tilbake til eieren. Han hevdet imidlertid at han hadde fått gjenstandene av bekjente kriminelle, og ble derfor kun dømt for heleri. Det andre tyveriet gjaldt et pipenøkkelsett som var blitt stjålet fra en bod. Retten ble her fremlagt et fotobevis, som viste tvedestrandsmannen bærende på et verktøyskrin på vei vekk fra boden. Tiltalte selv kunne ikke huske å ha stjålet verktøysettet, men husket at han hadde solgt det. Retten vektla fotobeviset, og dømte mannen for tyveri.

Tvedestrandsmannen ble også fotografert da han begikk skadeverk på en firmabil utenfor en butikk på Bergsmyr. Også dette forholdet ble han dømt for.

Ubetinget fengsel

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i 6 måneder. Forsvareren mente dette var for strengt. Retten vektla imidlertid at ettersom tvedestrandsmannen er domfelt en rekke ganger tidligere, uten at dette har hatt «den ønskede preventive effekt», var det denne gang nødvendig med «en ubetinget fengselsstraff av noe lengde».

«Hver forbrytelse er i seg selv ikke av de mest alvorligste, men omfanget og varigheten av tiltaltes kriminelle aktivitet er særdeles plagsomt og skremmende for de bosteder som rammes», skriver dommerfullmektig Mette Haaland Gottschalk i dommen.

Dommen ble dermed seks måneders ubetinget fengsel. Mannen må også erstatte 2.779 kroner, for skadeverket han utførte på Bergsmyr.

Artikkeltags