«Torpedo»-besøk på skolen

Eks-torpedo i klasserommet: Hans Petter Martinsen hadde et klinkende klart budskap til 1.klassingene på Tvedestrand videregående skole på Lyngmyr da han torsdag holdt foredrag om narkotikabruk med fortellingen om sitt eget første møte med stoffet og hvilke konsekevenser valget han en gang gjorde fikk.

Eks-torpedo i klasserommet: Hans Petter Martinsen hadde et klinkende klart budskap til 1.klassingene på Tvedestrand videregående skole på Lyngmyr da han torsdag holdt foredrag om narkotikabruk med fortellingen om sitt eget første møte med stoffet og hvilke konsekevenser valget han en gang gjorde fikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Samfunnsfagtimen ble annerledes for elevene i 1. klasse på Tvedestrand vidergående skole torsdag, da eks-torpedo Hans Petter Martinsen foredro om narkobruk.

DEL

Martinsen er tre ganger NM-vinner i boksing, og har representert Norge i VM og EM. Denne uken besøker han Tvedestrand, hvor han i helgen skal holde seminar i regi av Filadelfiamenigheten.

I 1988 la Martinsen boksehanskene på hylla, og i tiden etterpå jobbet han som livvakt og ble pengeinnkrever, også kalt torpedo, for inkassobyråer.

Veien var kort til å vanke blant hovedstadens mest kriminielle, og der ble han introdusert for narkotika.

Usminket sannhet
– Har dere sett dere i speilet i dag? Var dere fornøyde? spør han 1. klassingene. Det er som et frampek til filmen han senere skal vise, om hvor herjet man kan bli av narkotika.

– Hvor mange her inne har tenkt å bli narkomane? Ingen? sier han, og stiller spørsmål ved hvorfor så mange da blir det.

– Det er ingen mennesker som vil være narkomane. De var fine, flotte ungdommer som dere, og så tok de feil valg, sier han.

Konsekvensene
Han var 30 år da han prøvde narkotika første gang. Han ble introdusert for stoffet på et toalett i Oslo.

– Men han som ga meg amfetamin sa ikke hva som ville skje de sju-åtte neste årene, sier Martinsen.

Han forteller om hvordan han trodde han kunne klare å begrense narkobruken til én gang i måneden. Det måtte jo gå greit. Men så kom helgene, og lysten til å oppnå nytelsen meldte seg. Igjen og igjen.

Han forteller at det å bruke narkotika er helt fantastisk, fordi det sprenger nytelsesskalaen, men at nedsiden er så uendelig mye verre.

– Feilen vi alle gjør er at man tror det er lett å slutte, sier han.

Martinsen forteller om stemmen i hodet han kaller «narkostemmen» som tar styringen over livet. Ingen mennesker er i stand til å kontrollere den, sier han.

– Det første en narkoman gjør er å begynne å lyve, man mister empati og til slutt så gjør det deg sinnssyk, sier han skarpt.

Dummeste valget
Han mistet alt. Familien. Firmaet. Han gjemte amfetamin i vitaminboksen, og måtte ha den med på hytta. Selv om han ikke skulle bruke det. Bare i tilfelle. Han begynte å lyve. Narkotikaen tok kontroll over livet hans.

– Jeg mistet alt jeg hadde. Det er det dummeste valget jeg har gjort, sier han.

– Det er lettere å få tak i narkotika enn pizza! tordner Martinsen.

Hasj på fotballaget
Eks-torpedoen forteller om en oppringning han fikk forleden. Samtalen handlet om en fotballtrener som angivelig solgte hasj til spillerne på laget.

– En fotballtrener!

Han brummer med skarp stemme mot elevene og advarer dem mot å tro at det er ufarlig å prøve.

– Jeg er ikke her for å skremme dere. Jeg er så glad for å fortelle sannheten, sier han.

Elevene advares mot at de kan møte narkoen over alt. På fester på videregående. Det kan helles i flasker i skjul, mens de er på do. De kan få det servert i maten.

– De som bruker det vil ha andre med seg, sier Martinsen.

Gjorde inntrykk
Han mener narkotika smitter raskere enn influensa når man omgås det. Martinsens historie gjør inntrykk. Det gjør også filmen om metamfetaminbruk, som viser før og etter bilder, og forteller historier om mennesker som har brukt narkotika. En bak i klasserommet rekker hånda i været, og lurer på om Martinsen har kontakt med familien sin nå.

– Det tok ti år. Jeg har to barn, en gutt og en jente, sier han.

Han lurer på hva Joakim Kristensen (17) har tenkt å bli.

– Journalist, svarer han.

Martinsen ber elevene fortsette med den veien de har startet på

– Hold fast til det du har begynt på. Landet trenger ikke syke mennesker, sier han.

Avsaget hagle
Helene Nilsen (16) lurer på hvordan han klarte å slutte. Martinsen svarer at han prøvde all mulig hjelp og terapi. Ingen ting nyttet.

– En dag sa stemmen i hodet: «Hvorfor tar du ikke livet av deg». Jeg gikk ut bak grisefjøset med avsaget hagle. Jeg hadde to patroner og tenkte jeg skulle skyte meg. Mens jeg står der, ser jeg datteren min på 6 år står og ser i vinduet. Da tenkte jeg at dette kan jeg ikke gjøre, sier han.

Det er dørgende stille i klasserommet. Matfri har begynt for noen minutter siden.

Helene Nilsen sier til Tvedestrandsposten at hun synes foredraget var bra, og satte narkotikabruk i et perspektiv.

– Han var flink til å få frem det han mente, sier hun.

Artikkeltags