Taper millionbeløp på konkurs

Konkurs: Etter 30 års drift ble Lyngørfjorden Marina AS i februar i år begjært konkurs. Nå skal boet gjøres opp. En rekke leverandører taper penger.

Konkurs: Etter 30 års drift ble Lyngørfjorden Marina AS i februar i år begjært konkurs. Nå skal boet gjøres opp. En rekke leverandører taper penger. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Totalt er det registrert kreditorer som har krav på 5,1 millioner kroner etter konkursen ved Lyngørfjorden Marina.

DEL

GE-Finance og Handelsbanken har sikret seg gjennom pant i varelageret, mens Marine Power International trolig må se 1,8 millioner kroner som tapt.

Advokat Asle Wennesland fra Grimstad er oppnevnt som bostyrer av Aust-Agder tingrett.

Har sikret seg

Han forteller at største kreditor, med et antatt krav på 2,7 millioner kroner, er GE-Finance. Dette selskapet har imidlertid sikret seg gjennom pant i varelageret, og vil antagelig ikke tape på konkursen. Det vil sannsynligvis heller ikke Handelsbanken i Arendal, som har meldt inn et foreløpig krav på 1,5 millioner kroner.

- Disse to er nok trygge, mener Wennesland.

Må nedskrives kraftig

For de øvrige kreditorene er altså det store spørsmålet hvor mye varelageret er verdt, og om det er noen kroner igjen etter at GE-Finance og Handelsbanken har fått sitt. Det er nemlig i varelageret verdiene ligger.

Styreformann i Lyngørfjorden Marina AS, Gunnar Flåten, uttalte til Tvedestrandsposten 14. februar i år at varelageret består av ca 20 nye båter og en del brukte.

- Å verdisette varelageret er komplisert. På grunn av finanskrisen er verdien av varelageret antagelig lavere enn innkjøpsprisen, sier Wennesland.

Advokaten antar at verdien må nedskrives ganske kraftig.

Bostyreren understreker at konkursen er et trist resultat av at folk ikke kjøper båter.

Har lønn til gode

De sju ansatte som ble sagt opp som følge av konkursen, har meldt inn krav om lønn og feriepenger. De ansattes krav er sikret i statens lønnsgarantifond. Opptjente feriepenger ved utgangen av 2008 var på 236.000 kroner.

Lønn og feriepenger i 2009 kommer i tillegg. Omfanget av dette er ikke klart i dag.

- De ansatte har førsteprioritet, understreker Wennesland.

Staten, som har meldt inn et momskrav på 180.000 kroner, har 2. prioritet.

Båtleverandører taper

Deretter kommer de øvrige kreditorene. Marine Power International er i følge regnskapet den største. Dette selskapet, som har levert båter og motorer til Lyngørfjorden Marina AS, taper trolig 1,8 millioner kroner på konkursen.

Videre har finske Bella Boats meldt inn et krav på 137.000 kroner, og eierselskapet; Lyngørfjorden Eiendom AS, har meldt inn et krav for manglende innbetaling av husleie på 147.000 kroner.

- I tillegg er det en rekke små leverandører som har meldt sine krav inn i boet, sier Asle Wennesland.

Det samlede kravet fra kreditorer som nok må se langt etter pengene sine, var ved årsskiftet på 2,4 millioner kroner. Frist for innmelding av krav er 25. mars. Skiftesamling er fredag 27. mars.

Sjelden noe til leverandører

Asle Wennesland forteller at det som skjer ved en konkurs som dette, er at alt av aktivitet og verdier fryses.

- Deretter selges det som selges kan, og så deles dette på kreditorene. De som leverer varer og tjenester er det sjelden dekning til, sier bostyrer, som legger til:

- Mitt inntrykk er at Lyngørfjorden Marina AS har vært drevet på en proff og ryddig måte. Regnskaper og alt er i orden. Selskapet er kort og godt blitt rammet av finanskrisen.

Starter opp på nytt

Selv om Lyngørfjorden Marina AS er konkurs, vil det fortsatt være marinavirksomhet i Klekkervika på Gjeving. Eierne bak Lyngørfjorden Eiendom AS er nå i ferd med å etablere et nytt driftsselskap. Det nye selskapet planlegger å starte opp ny virksomhet to uker etter at boet til Lyngørfjorden Marina AS er gjort opp. D

e sju som mistet jobben ved konkursen, vil trolig bli ansatt i det nye selskapet.

Det er også klart at Lyngørfjorden Eiendom AS kommer til å legge inn bud på boet etter Lyngørfjorden Marina AS.

Artikkeltags