Snart TV-meterolog

Rafael Escobar Løvdahl er snart til å melde været på NRK?s morgensendinger. (Privat foto)

Rafael Escobar Løvdahl er snart til å melde været på NRK?s morgensendinger. (Privat foto)

Artikkelen er over 4 år gammel

Rafael Escobar Løvdahl fra Gjeving synes det er interessant å studere all slags vær. Derfor ble han meterolog, og nå er han snart klar for TV-skjermen..

DEL

- Jeg syntes det var veldig gøy med vær allerede som liten, særlig da vi var ute i båt ved Gjeving og det var mye bølger, forteller 32-åringen som har jobbet ved Meterologisk Institutt i snart tre år.

Rafael forteller at han bodde på Gjeving fra han var 10-11 år, til han var ferdig med videregående skole i Tvedestrand.

Han vokste opp i Spania, i en liten by på den klassiske ferieøya Mallorca. Mellomnavnet hans Escobar er spansk. Men også da Rafael var liten, var han og familien mye hos slekta på Gjeving, og de flyttet hit i 1993.

Bølger og matematikk

Etter at unge Løvdahl var ferdig med videregående skole i Tvedestrand, begynte han å studere matematikk og fysikk, men visste ikke helt hva han skulle bruke sin realfagskompetanse til.

Han forteller at det var først da han satt på et bibliotek i Oslo og leste om beregning av bølger ved hjelp av matematiske ligninger at det gikk et lys opp for ham: - Jeg vil bli meterolog!

Høsten 2011 var han ferdig med sin masteroppgave i meterologi, og fikk først jobb på værvarslingsinstituttet i Tromsø i februar 2012. I fjor vår ble han ansatt på Meterologisk Institutt i Oslo.

Rafael forteller at han og samboer Hilde Karoline Midsem og datteren Mar på 14 måneder bor på Sagene i Oslo. På fritiden liker han godt å padle, og han er et aktivt medlem i Oslo kajakklubb.

«Small talk» om været

- Nordmenn er jo kjent for å snakke om været til alle tider. Er det mange som spør deg om været?

- Ja, hvis de får greie på at jeg er meterolog, så blir det mye værprat. «Small talk» om været er jo veldig greit. Og det er utrolig hvor mye folk vet! Mange har også sine værtegn som de følger med på.

Løvdahl forteller at han trives veldig godt på Meterologisk Institutt, der han jobber i en vaktturnus sammen med de andre meterologene.

- Mitt hovedmål som meterolog er å sikre liv og verdier, sier han.

Det betyr at når det ligger an til store nedbørsmengder, flom eller sterk vind i deler av landet, må han først og fremst sørge for at aktuelle instanser blir varslet.

- Det er også stort påtrykk fra media når det ligger an til ekstremvær, så da er det veldig hektisk, forteller han.

Øver seg foran TV-kamera

Denne uka har Rafael Escobar Løvdahl jobbet noen dager i NRK, som han også har gjort tidligere i høst. Vi har blant annet hørt ham fortelle om været i NRK Sørlandets morgenradio. Han kan også fortelle at han snart skal begynne på TV-vakter, i første omgang blir han værmelder på morgensendingene til NRK TV.

- Du dukker vel også opp i Dagsrevyen etterhvert?

- Det vet jeg ikke. Nå er det først morgensendingene jeg skal være med på.

- Men å stå foran TV-kameraet er veldig vanskelig. Jeg og en kollega driver og øver på det nå, kan Løvdahl fortelle.

Forsiktig med å spå

Nå er det straks desember og første vintermåned, men det er ikke lett å få en statsmeterolog til å spå hvordan sørlandsvinteren blir, slik lokale værprofeter gjerne drister seg til.

- Det er sesongvarsler som tyder på at det blir ganske mildt og fuktig ennå en stund framover, sier Løvdahl.

Men han presiserer at vinteren fort kan endre seg. Hvis det bygger seg opp et sterkt høytrykk i øst, blir det gjerne kaldt og mye snø på Sørlandet, fastslår Rafael Escobar Løvdahl.

Artikkeltags