Rettssak mot lånekunder utsatt

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Rettssaken mot to tidligere lånekunder i Vegårshei Sparebank er utsatt til november.

DEL

I midten av oktober skulle straffesaken mot to tidligere lånekunder i Vegårshei Sparebank vært oppe i Aust-Agder Tingrett. Nå er saken utsatt til 24. november. Årsaken skal være et ønske fra den ene av forsvarerne.

Tre dager er satt av til saken. Aktor er politiadvokat Geir Magne Søfteland, mens John Christian Elden forsvarer den tiltalte arendalsmannen, og Ida Andenæs forsvarer vegårsheikvinnen.

Eks-banksjefen dømt

De to tiltalte lånekundene; en uførepensjonist fra Arendal (66) og en vegårsheikvinne (58), er tiltalt for grovt heleri, ved å ha mottatt «lån og andre pengeoverføringer» fra den tidligere banksjefen i Vegårshei Sparebank. Han ble i oktober i fjor dømt til to års ubetinget fengsel for grov utroskap og underslag av nærmere 20 millioner kroner.

Epost var sikkerhet

Begge de to tiltalte lånekundene nekter straffeskyld. Påtalemyndigheten mener imidlertid at de må ha vært klar over at pengene de mottok stammet fra straffbare handlinger.

For uførepensjonistens del dreier det seg om lån på til sammen 10.186.232 kroner i tidsrommet juli 2008 til januar 2012.

I rettsaken mot den tidligere banksjefen, kom det frem at en epost fra et utenlandsk selskap var eneste sikkerhet for gigantlånene. Ved å ha investert et lite beløp i et produkt kalt «reversert pensjon», skulle arendalitten motta en utbetaling på rundt 30 millioner kroner. Eks-banksjefen, med over 30 års erfaring fra bankvirksomhet, forklarte i retten at han ikke så noen grunn til å betvile ektheten i dette.

Gunstige lån

Vegårsheikvinnen er tiltalt for å i tidsrommet august 2007 til november 2011 ha mottatt 5.819.113 kroner i lån og andre pengeoverføringer. Flere av lånene ble tatt opp i intetanende personers navn, og satt inn på disses kontoer, før eks-banksjefen overførte pengene til kvinnen.

Mesteparten av lånene til de to lånekundene ble gitt med avdragsfrihet og null i rente. Begge to hevder imidlertid at de var i god tro, og ikke så noen grunn til å mistenke den respekterte og høyt ansette daværende banksjefen for å foreta seg noe ureglementert.

Risikerer fengsel

Opprinnelig var også kona til arendalsmannen tiltalt i saken, mens datteren hans var siktet. Påtalemyndigheten frafalt imidlertid saken mot disse i vår.

Forholdene de to lånekundene er tiltalt for, har en øvre strafferamme på seks års ubetinget fengsel.

Artikkeltags