Gå til sidens hovedinnhold

Nominert til stor dokumentarpris

Artikkelen er over 6 år gammel

I åtte år har Ida Storm dokumentert sine psykiske lidelser med håndholdt kamera. Nå er filmen nominert under verdens største dokumentarfilmfestival i Amsterdam.

Det var under Verdensdagen for psykisk helse at Ida Storm fikk den gledelige nyheten om at dokumentaren «Idas dagbok» er nominert i klassen for «mid-length»-dokumentarer under den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam.

- Det føltes ganske spesielt å få den beskjeden, erkjenner Ida.

Filmet som terapi
I 2006 begynte Ida å filme seg selv - ikke fordi hun var oppmerksomhetssyk, men fordi det var god terapi mot alle de vonde tankene hun slet med.

Tvedestrandsjenta har i mange år vært åpen om sine psykiske lidelser.

- Jeg følte meg ikke så alene når jeg kunne prate til kameraet. Men jeg hadde ikke i tankene at noen skulle se det jeg hadde filmet, og i hvert fall ikke at jeg skulle være med på verdens største filmfestival, sier hun.

Brutalt og sårbart
16. - 30. november går International Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA) av stabelen, og her skal «Idas dagbok» vises på lerretet for aller første gang.

- Å vise meg selv på det mest sårbare føles ganske brutalt. Det trengs mer åpenhet rundt psykiske lidelser og sykdommer. Jeg gjør dette i et ønske og håp om om å hjelpe andre i samme situasjon, forklarer hun.

Vil takke mamma
Det var i 2010 at Ida tok kontakt med Indie Film. Resultatet av samarbeidet ble en kortdokumentar ved samme navn produsert for VGTV.

Denne gangen har formatet blitt lenger og dagboksjangeren mer tydlig.

- Det skal være en direkte film. Jeg er opptatt av at vi skal høre Idas stemme tydelig, forklarer regissør August B. Hanssen.

Filmteamet på tre, pluss Ida, reiser til Amsterdam i slutten av november for å overvære premieren og premieutdalingen.

- Hvem vil du nevne i takketalen hvis du vinner?

- Oi! hvis jeg bare kan si én må det bli mamma. Men jeg kunne ramsa opp skikkelig mange, jeg er veldig heldig, smiler Ida.

Filmen skal vises på flere filmfestivaler i året som kommer, i tillegg har den blitt solgt til alle de nordiske landene, og vil bli vist på NRK i løpet av 2015.