- Dette har vært fantastisk. Nå er jeg fryktelig stolt, sa Djupedal til Tvedestrandsposten etter at kanondrønnene hadde lagt seg i Lyngør ved 23-tiden i går.
Fylkesmannen er leder i arrangementskomiteen for minnemarkeringen av Slaget i Lyngør, der Martha M. Hansen har vært prosjektleder.
- Jeg fryser på ryggen når jeg tenker på at dette er gjenskapt nøyaktig 200 år etter det virkelige slaget. Det har vært et stort privilegium å få være med på dette, understreker fylkesmannen.
Klassereise
Djupedal minner også om at Slaget i Lyngør er noe mer enn et blodig sjøslag og et sviende nederlag for den dansk-norske flåten.
- Det som skjedd i Lyngør for 200 år siden ble starten på den lange klassereisen for Norge som nasjon, sier Djupedal.
Inviterte gjester
Selve markeringen i Lyngør opplevde han sammen med ordfører Jan Dukene og flere inviterte gjester, blant dem ordførerne i Risør og Arendal og riksantikvar Jørn Holme.
Etter hvert dukket også uteriksminister Jonas Gahr Støre opp blant regnvåte publikummere.
- Noe av det som har imponert meg mest er det store antallet frivillige som har vært i sving her i ukesvis, sier Holme.
Terningkast 6,5
Ordfører Dukene gledet seg over at tusenvis hadde funnet veien til Lyngør. Sundet var fullt av båter og på alle knatter stuet folk seg sammen.
- Dette har vært stort og flott. Hele sundet er fullt av båter, og stemningen har vært fantastisk. Jeg gir terningkast seks og en halv, sier Dukene strålende fornøyd.
Mange med
Til sammen 700 medvirkende utøvere, statister og frivillige levendegjorde stemningen i Lyngørsundet. Trommekorps, 200 sangere, historiefortelling, barn og unge i datidens aktiviteter, tidsriktige skuter, putter, kanonjolle, dansere og kannonade gjenskapte noe av det som skjedde.