Møter pressen i ettermiddag

Mathilde Moland og Rune Edvardsen utenfor hotellet.

Mathilde Moland og Rune Edvardsen utenfor hotellet. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Alt tyder på at Mathilde Moland får møte sønnen Tjostov i ettermiddag.

DEL

Mathilde Moland og resten av reisefølget er nå på plass på hotellet i Kisangani. Alt tyder på at hun får møte sin sønn i fengselet, slik planen har vært. Etterpå vil det bli en pressekonferanse.

Reisefølget kom greit gjennom kontrollen på flyplassen i Kisangani. Men det tok tid å få på plass blant annet visum .

Et stort antall kontrollører gikk gjennom bagasjen til Mathilde Moland, som blant annet inneholdt hennes egne klær, fotballer til sønnens medfanger i fengselet, hjemmebakt brød og andre godsaker til sønnen.

Timer til møte

Planen er at Mathilde skal få møte sønnen Tjostolv klokka 15 norsk tid. Møtet skal skje i fengselet i Kisangani, etter at rettssaken er ferdig.

Predikant Rune Edvardsen, som organiserer Mathilde Molands tur til Kongo, har fått beskjed om at det skal gå greit å få treffe Tjostolv etter at rettssaken er ferdig i dag, ved 15-tiden norsk tid.

Møtet vil skje i fengselet. Mathilde Moland mener det ikke vil tjene saken om sønnen Tjostolv plutselig skulle få se henne dukke opp i rettssalen.

Ønsker å være alene

Mathilde Moland ønsker kun å ha med seg Rune Edvardsen inn på sitt aller første møte med sønnen på nesten ett år. Hun har blant annet med seg et album med familiebilder og hjemmebakt brød som hun vil gi til sønnen i fengselet.

Hun er ikke så nervøs foran møtet. Men hun vet at hun kommer til å merke det når det nærmer seg.

Mathilde synes det er godt å reise sammen med et stort følge.

- Det skjer noe hele tiden. Det gjør at tiden går fort, og jeg får ikke tid til å grue meg, sier hun.

Mathilde startet dagen med frokost på hotellet i Nairobi, før turen gikk videre gjennom svært trafikkerte gater i den Kenyanske hovedstaden og frem til flyplassen.

Lege møter Tjostolv

Tjostolv Moland har vært svært psykisk syk i det siste, og ankesaken ble utsatt på grunn av hans helsetilstand. Legen Terje Erild, som sluttet seg til reisefølget i Nairobi, ser frem til å få snakke med 28-åringen. Han håper å kunne hjelpe ham, og vil også ha kontakt med UD under oppholdet i Kisangani.

Det er uvisst om Tvedestrandsposten får mulighet til å snakke med Tjostolv.

Mer bryskt

Reisefølget har nå forlatt flyplassen i Nairobi, og er altså på vei til Kisangani, der de ankommer ved 11.30-tiden.

Rune Edvardsen sier at alt har gått bra så langt. Han har en god følelse, og tror at alt vil gå bra. Men han reegner med at det vil bli litt mer bryskt nå reisefølget ankommer Kisangani.

Turen med Mathilde har Rune Edvardsen planlagt i samarbeid med kongolesiske muyndigheter.

Han skal blant annet ha et møte med guvernøren. Dette for å bryte ned mistenksomhet og få til relasjonsbygging mellom Norge og Kongo.

Pågrepet i mai

Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på Abedi Kasongo, som var sjåfør for nordmennene.

Moland og French nekter begge straffskyld.

8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani, men er blitt utsatt på grunn av Molands helsetilstand. Ankesaken startet opp igjen tirsdag

Saken vil bli oppdatert.

Artikkeltags