Meteorolog: - Våren er kommet

Solfylt vårmorgenstemning på brygga i Tvedestrand.

Solfylt vårmorgenstemning på brygga i Tvedestrand. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statsmeteorolog Per Egil Haga slår fast at det er våren som er her!

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Tosifrede temperaturer i vårt område lager vår midt i vinterferien.

Vakthavende på langtidsmelding ved meteorologisk institutt, statsmeteorolog Per Egil Haga, kommer med det varme budskapet til Tvedestrand, Vegårshei og omegn.

- Våren er kommet

- Ja, jeg tror vi kan si at våren er er kommet. Den har meldt sin ankomst, slår meteorologen fast. Han forsikrer seg imidlertid mot fremtidige snøtilbakeslag:

- Men vårværet er lunefullt. Vinteren kan slå tilbake i korte perioder, men det ser definitivt ut til at våren er kommet, sier Per Egil Haga.

Definisjonen på vår er i følge meteorologene når middeltemperaturen har vist over null grader flere dager.

Fint vær fremover

Langtidsvarselet for Tvedestrand og Vegårshei lover at det blir forholdsvis fint vær framover.

- I de første dagene fremover er det et høytrykk på kontinentet som dirigerer vestlig vind til den sørlige delen av landet. Det gjør at det blir fint vær i Tvedestrand og Vegårshei de neste dagene. Det blir lettskyet, pent vær med fine temperaturer.

- Dere vil kanskje få temperaturer opp mot 12 - 13 grader.

Litt kjøligere

Ved 11.00-tiden i dag ble det målt 10 grader på Kjevik, 7 grader i Lyngør og 12 grader på Hynnekleiv.

Onsdag, torsdag og fredag vil det bli en noe kjøligere værtype fordi høytrykket trekker seg litt bort. Kaldere luft blir sendt ned til våre områder men fortsatt skal det være lettskyet vær. Makstemperaturen blir rundt 7 - 8 grader.

- Helgeværet ser ut til å bli ganske fint, rolige vindforhold, men noe mer skyet. Vi venter ikke nedbør, men det blir nok en makstemperatur på 4 - 5 varmegrader, sier Haga.

- Neste uke ser ut til å bli mer lavtrykkspreget, men ikke kraftig på Vegårshei og i Tvedestrand. Men det kan bli litt gråvær og vind fra østlig kant, og mulighet for lett nedbør. Litt kjøligere værtype også.

Tidlig vårvær

At det ble tidlig vår i vårt område i år, er det ikke tvil om.

Førstekonsulent ved klimatjenesten ved meteorologisk institutt, Stein Kristiansen, kan fortelle at første vårdag vanligvis i Tvedestrand, Vegårshei og omegn er 10. mars.

- I år var det et snev av vår hos dere allerede 15. februar. Helt ute ved kysten var det 11. februar. Også et par dager i januar var milde, sier Kristiansen.

- Er dette uvanlig tidlig?

- Det er ikke det vanligste, men tidlig er det, det er ikke tvil om annet. Våren kom om lag tre uker før det som er normalt, sier han.

Har du koselige vårbilder? Del dem med leserne!

Send til redaksjonen@tvedestrandsposten.no

Artikkeltags