1928 er et helt spesielt årstall for alle glassmestere med følelse for faget sitt. Da ble det nemlig satt i gang produksjon av valset maskinglass i Norge.

-Inntil 1928 ble alt vindusglass håndlaget. Dette glasset har et helt annet «liv» enn vindusglass som er valset ut i store plater. Etter min mening blir ikke et restaurert eller rehabilitert hus tvers gjennom ekte dersom det er nytt glass i vinduene, sier Lindland.

Han kommer gjerne og henter gammelt vindusglass som huseiere måtte ha til overs.

-Er glasset av spesielt god kvalitet, er det mulig vi i tillegg kan betale noen kroner for det.

Vinduer fra 1790
-Her ser du et helt spesielt vindu, sier jan harry Lindland.

Han viser fram et vindu fra 1790, malingslitt og ikke vidre vakkert -men det er kun ved første øyekast.

-Dette er et klenodium! Treverket er laget av kjerneved fra furu, proppfullt av tyri. Det ser ikke ut til å ha sett et malingstrøk noen gang. Glassrutene er blyinnfattet og det er spesielt at vinduet har mer enn to ruter i bredden og høyden. Det betyr at vinduet er utstyrt med håndsmidde avstivere.

Jan Harry Lindland er i ferd med å restaurere flere slike vinduer. Det arbeidet utføres med ærbødighet og andakt!

Håndlaget kronglass
Vinduet fra 1790 er utstyrt med kronglass. Utgangspunktet for de kvadratiske rutene er en rund glassplate. En deigklump blir slynget ut som en skive.

Tykkelsen på kronglasset varierer mellom 2 og 5 millimeter. Glass var et utrolig verdifullt materiale for to hundre år siden. Glassmesterne brukte ekte diamant til å skjære med. Brekkasjen måtte være minimal.

I verkstedet sitt på Songe har Jan Harry Lindland liggende splitter nye kronglass. For et par år siden henvendte han seg nemlig til tradisjonsrike Hadeland Glassverk og spurte om man skulle vekke til live den eldste måten å lage vindusglass på.

- Glassverket syntes det var moro å få en slik forespørsel. Det har laget en del kronglass som jeg bruker til spesielle oppdrag.

Lindland konstaterer for øvrig at mens midtpartiet med merket etter ponten (jernstanga som brukes til å slynge ut glassdeigen med) i gamle dager ble brukt til bryggerhus, er det denne «flaskebunnen» som i dag er ettertraktet.

Sylinder-metoden
Litt før 1900 bgynte man i Norge å lage glass etter den såkalte sylindermetoden.

Glassdeigen ble blåst til ei lang “flaske”. Endene ble kuttet av, sylinderen ble splittet på langs og brettet ut.

- Dette var et stort framskritt. Men fremdeles ble det altså håndlaget. Glass fra denne perioden har “liv” på en helt annen måte enn moderne glass.

- Det skjærer Lindland i hjertet å tenke på hvor mye håndlaget glass som er gått rett på dynga.

- Men fremdeles er det slikt gammelt glass rundt forbi, og det må huseierne ta vare på.

Moderne variant
Dersom du skulle ha slått i stykker de gamle rutene eller ønsker vindusglass med liv, er det likevel en utvei.

Det blir nemlig laget en moderne ettterlikning etter sylinderglasset. Det har betegnelsen cordelé og bryter lyset på samme måten som det gamle glasset.

25-årsjubileum
Selv om Jan Harry Lindland har latt begivenheten forbigå i stillhet, er det et faktum at han i januar i år kunne se tilbake på 25 års virksomhet som glassmester på Songe.

I dag som da han startet etter læretida i Kristiansand, er han eneste glassmester mellom Kragerø og Arendal.

Etter fire år ble Anders Vestervik ansatt i firmaet. Han bestemte seg temmelig fort for å ta fagprøven.

Til høsten skal Jan Harrys yngste sønn Morten også opp til fagprøven, etter å ha arbeidet i familiebedriften i tre år. Han har dessuten gått landets eneste skole for glassmestere i Kongsberg.

- De to er skikkelig flinke fagfolk. I tillegg har vi det hyggelig på jobben, og det er veldig viktig, sier Jan Harry.

På kontoret jobber dessuten Jan Harrys kone Kirsten. Hun sørger for orden i alt papirarbeidet.

Bredt spekter
Mye av glassmesterens arbeid utføres på samme måte i dag som for 200 år siden. Samtidig har nye glasstyper kommet.

-Tidligere stod valget mellom vindusglass og ornamentglass. I dag har vi glass med svært forskjellige funksjoner, bl.a. når det gjelder lys, lyd og sikkerhet. Du kan til og med få skuddsikkert.

Pleksiglass er ikke «glass» i ordets egentlige betydning. Det er likevel blitt en del av glassmesterens hverdag.

- Vi leverer vinduer og skjermer i pleksiglass til lystbåtindustrien i Sør-Norge. Vi har blant annet investert i avansert utstyr slik at vi kan bearbeide pleksiglasset til f.eks. vindskjermer til skjærgårdsjeeper.