Massiv østersdød

Stillehavsøstersen har sin opprinnelse i Japan og Sørøst-Asia, er nå registrert på over 50 steder i Norge. Skjellene kan bli opp mot 30 cm i diameter, og når de først har etablert seg tar de ofte over store områder. Nå kan det se ut som at en epiedimi har rammet østersbestanden i Skagerak. Men hvis det kun gjelder denne typen er det ingen som kler seg i svart, sier miljøvernplanlegger Asbjørn Aanonsen.

Stillehavsøstersen har sin opprinnelse i Japan og Sørøst-Asia, er nå registrert på over 50 steder i Norge. Skjellene kan bli opp mot 30 cm i diameter, og når de først har etablert seg tar de ofte over store områder. Nå kan det se ut som at en epiedimi har rammet østersbestanden i Skagerak. Men hvis det kun gjelder denne typen er det ingen som kler seg i svart, sier miljøvernplanlegger Asbjørn Aanonsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Tvedestrand har foreløpig vært skånet for massedøden av stillehavsøsters, men forskere mener det kan være spørsmål om tid før den kommer hit.

DEL

Skagerak har den siste tiden vært rammet av en massiv død av stillehavsøsters, det melder Havforskningsinstituttet.

Hvorfor er foreløpig et mysterium, men over halvparten av stillehavsøstersene rundt Hui ved Tjøme har dødd i løpet av de siste dagene. Det samme har skjedd på den svenske vestkysten.

- Vi kan ikke utelukke at massedøden nå vil spre seg videre, sier forsker Torjan Bodin ved Havforsknings-instituttet Flødevigen.

Ikke spredd seg
Forskere jobber nå for å kartlegge hele Skagerak-kysten, blant annet har de besøkt Oksefjorden i Tvedestrand.

- Vi fant ingen forekomst av dødelighet i dette distriktet, sier Bodin, men legger til:

- Det ser ut som at det stopper vest for Tjøme. Men det kan være fordi det ikke er sett godt nok etter, eller at det rett og slett ikke har spredd seg videre ennå, sier han.

Et mysterium
Gjennom undersøkelser som er gjort i vårt område har de foreløpig ikke funnet noen syke østers, verken i Tvede-strandsdistriket eller i Hovekilen og Saulekilen i Arendal. Forskere venter nå på prøvesvar fra Bergen.

- Vi vet ikke noe mer før disse er klare, sier Bodin.

Massedøden er foreløpig et mysterium for forskerne, som i løpet av denne uka skal gå igjennom 150 lokasjoner for å få et bredere bilde av skadeomfanget.

Flatøsters og blåskjell
Miljøvernrådgiver ved Tvedestrand kommune, Asbjørn Aanonsen, har ikke vært involvert i prosjektet, men sier at han ikke blir spesielt lei seg hvis stillehavsøsteren, som er svartelista, dør ut.

- Jeg sier som de på Flødevigen «Vi kler oss ikke i svart over dette». Isolert sett er det ikke et problem om den forsvinner, sier han.

Det er imidlertid knyttet usikkerhet til om den voldsomme dødeligheten også kan ramme andre organismer.

- Hvis dette også rammer flatøsters, som er rødlista, og blåskjell, som er nøkkelart for fugl og krabbe, så har vi et problem, sier Aanonsen.

Artikkeltags