Kongelig åpning av «Kuben»

Kronprinsesse Mette-Marit foretok den offisielle åpningen av Aust-Agder kulturhistoriske senter tirsdag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprinsesse Mette-Marit foretok den offisielle åpningen av Aust-Agder kulturhistoriske senter tirsdag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Artikkelen er over 4 år gammel

Tvedestrand og Vegårshei var representert ved ordførerne Jan Dukene og Kjetil Torp da Kronprinsesse Mette-Marit foretok den offisielle åpningen av Aust-Agder kulturhistoriske senter tirsdag ettermiddag.

DEL

Kronprinsparet ble møtt av jublende barn med norske flagg da de ankom nybygget som har fått navnet «Kuben».

Skattkiste

- Jeg håper huset kommer til å bli en skattkiste full av levd liv, sa kronprinsessen i sin tale da hun foretok den offisielle åpningen av hele Aust-Agders storstue. Mer enn et hundrede inviterte gjester var til stede under åpningsseremonien, som blant annet Fie Skaar Trysnes fra Tvedestrand hadde ansvaret for.

- For å forstå hvem vi er, trenger vi også kunnskap om hvem vi var, og hvor vi kommer fra. Vår felles hukommelse forvaltes blant annet av museer og arkiver. Og som en av Norges eldste museums- og arkivinstitusjoner tar dere godt vare på fortiden. Kuben skal legge til rette for noe av det viktigste: Formidling av historie og historier, sa kronprinsessen.

Lang historie

Aust-Agder kulturhistoriske senter ble etablert 1832 under navnet Arendal skoles offentlige Bibliotech og Musæum, og kunne feire 175-årsjubileum i 2007.

Institusjonens hovedoppgaver er å være ledende faginstans innen museum og arkiv i vårt fylke.

- Kuben skal bygge bro fra fortid, til nåtid og videre til framtiden. Og så håper jeg at det blir et godt og trygt hus sånn at alle som hører til her kjenner seg godt hjemme. Og ikke minst at de legger igjen noe av sin egen forståelse og sin egen sjel i møte med vår alles felles historie, fortsatte kronprinsesse Mette-Marit.

Samtlige av fylkets kommuner har bidratt til finansieringen av nybygget til 330 millioner kroner.

Artikkeltags