Gå til sidens hovedinnhold

Knud Knudsen på Knud Knudsens Plass

Artikkelen er over 14 år gammel

Lørdag avduker Historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand og Bokbyen ved Skagerrak en jernbyste av Knud Knudsen på Knud Knudsens plass midt i Tvedestrand.

Knud Knudsen var den store vinneren i den norske språkstriden, og den fremste fanebærer for innføringen av et moderne skoleverk. I fjor ble gamle meieritomta døpt om til Knud Knudsens plass, og Egil Børre Johnsen gav ut den store biografien om Knudsen. Tidligere har historielaget innredet eget Knud Knudsen-rom på Holt skolemuseum, og i mange år har en Knud Knudsen-komite vært i aktivt arbeid med å hedre minnet om denne viktige og lavmælte stridsmannen.

Tale og avduking

Nå går kulturkreftene i Tvedestrand videre i arbeidet med Knudsen, og forlagssjef Ola Haugen vil holde tale om Knud Knudsen før de to styrelederne Elsa Goderstad og Anna Hjeltnes foretar avdukinga.

Umiddelbart etterpå inviteres det til miniseminar om Knud Knudsen på Tvedestrand fjordhotell, der historiker Gunnar Molden forteller om Næs jernverk og skulpturer, lektor og Knud Knudsen-biograf Egil Børre Johnsen kåserer om Knud Knudsen, og historiker Øyvind Bjorvatn tenker høgt om Knud Knudsen og Tvedestrand. I vinter fikk Egil Børre Johnsen Riksmålsprisen for biografien om Knud Knudsen.

Kopi

Jernbysta er kopi av marmorbysta kunstneren Jo Visnes laga for Nationaltheatret i 1889, og som seinere også er laga i bronse til Holt kirkegård. Det står også ei marmorutgave i Nasjonalgalleriet i Oslo. I Norsk kunstnerleksikon har Knud Knudsen-bysta fått rosende omtale, som avsluttes med at «Etter denne vellykte bysten mottok Visnes en rekke bestillinger på portretter av kjente personer.»

Jernbysta er støpt i Lauchhammer i Sachsen på et kunstjernstøperi Næs Jernverksmuseum har samarbeid med. Knut Oveland har gitt steinen, som Fevik steinindustri har bearbeidet, og Tvedestrand kommunes tekniske stab har satt opp steinen og bysta på Knud Knudsens plass klar til avduking.

Knud Knudsen var samtidig med Ivar Aasen, født i 1812 på Hesthagen i Holt, ble overlærer ved Kristiania Katedralskole og Bjørnsons og Ibsens fremste læremester i å fornorske skriftspråket.