Kjetil Torp fikk ordførerkjedet

- Nå ble du fin, sa Maya Twedt Berli etter å ha hengt ordførerkjedet på Kjetil Torp.

- Nå ble du fin, sa Maya Twedt Berli etter å ha hengt ordførerkjedet på Kjetil Torp.

Artikkelen er over 7 år gammel

Maya Twedt Berli (Ap) tok i dag av seg ordførerkjedet, og plasserte det om halsen på Kjetil Torp (KrF).

DEL

Maya Twedt Berli takket av etter 8 år som Vegårsheis ordfører, og la ikke skjul på at dette var en spesiell dag for henne.

- Du vil bli savnet, sa Kjetil Torp til henne, men la til:

- Av og til skal det kanskje være godt at du er vekk også. Men da snakker vi politikk og ikke person, understreket Torp.

Ordførervalget på Vegårshei gikk altså som koalisjonen mellom KrF, Høyre og Senterpartiet hadde planlagt. Det var Sps Kirsten Helen Myren som satte fram forslag på Torp.

Kjetil Torp ble valgt med 14 stemmer, mens 7 stemte for Arbeiderpartiets kandidat, John Geir Smeland. Fremskrittspartiets Nils Mjåvatn stemte på Aps ordførerkandidat, men ved valget av varaordfører støttet han Høyres Lars Espeland.

Mjåvatn uttalte før årets kommunevalg at han helst ville ha Lars Espeland som ordfører. Nå ble Espeland i stedet valgt til varaordfører med 15 stemmer. Ap foreslo John Geir Smeland også som varaordfører, men han fikk bare de 6 stemmene fra eget parti.

Forvirring om formannskapet

Ellers ble valget av nytt formannskap en spesiell affære. Her gikk Ap og Frp sammen om et listeforslag som fikk 7 stemmer. Høyre, KrF og Sp fikk 14 stemmer for sitt forslag.

Det var avtroppende ordfører Maya Twedt Berli som ledet dette valget, og sammen med kommuneadministrasjonen fant hun først ut Ap skulle ha tre representanter i det nye formannskapet, mens koalisjonen Høyre, KrF og Sp skulle ha bare fire representanter til sammen.

Det var et «sjokk» for flertallskonstellasjonen som hadde regnet med fem plasser i formannskapet. I de tøffe forhandlingene mellom disse tre partiene like etter kommunevalget, ble de enige om at Senterpartiet skulle få to medlemmer i formannskapet, som et plaster på såret fordi de ikke fikk ordfører eller varaordfører. Med bare fire representanter til sammen i formannskapet ville Sp bare få en.

Senterpartiets Kirsten Helen Myren kunne ikke skjønne at den nevnte fordelingen av representanter kunne være riktig, og Lars Simonstad (KrF) ba kommuneadministrasjonen sjekke dette en gang til.

Litt senere i dagens kommunestyremøte, kom Maya Twedt Berli med en beklagelse. Da hadde hun sammen med kommuneadministrasjonen funnet ut at regnearket som de hadde brukt til fordelingen inneholdt en feil.

Det endte med at hele formannskapsvalget ble avholdt på nytt. Igjen ble det 14 mot 7 stemmer for flertallskonstellasjonens listeforslag, og med et nytt regneark med riktige delingstall, ble det til slutt 5 representanter for den borgerlige koalisjonen, og to for Arbeiderpartiet i det nye formannskapet.

Artikkeltags