Jublet for Gullegget

Anne-Kristine Aas var strålende glad da hennes prosjekt treningskontakt ble utropt som vinner av Extra-stfiftelsens hederspris 2012. (Foto: Grethe Hillestad )

Anne-Kristine Aas var strålende glad da hennes prosjekt treningskontakt ble utropt som vinner av Extra-stfiftelsens hederspris 2012. (Foto: Grethe Hillestad )

Artikkelen er over 6 år gammel

Anne-Kristine Aas fra Vegårshei leder et treningsprosjekt som blant annet har aktivisert tidligere rusmisbrukere. Før jul mottok hun Extra-stiftelsens hederspris Gullegget.

DEL

- Detta var ogoskeli gildt! fastslår Anne-Kristine på uforfalsket Vegårshei-dialekt.

Anne-Kristine Aas har bodd de siste 17 årene i Bergen, hvor hun til daglig jobber som seniorrådgiver i Hordaland Idrettskrets.

FIkk ideen

For noen år siden fikk hun ideen til et opplegg som i første omgang skulle hjelpe folk som har vært behandlet for rusproblemer til å holde seg i fysisk aktivitet.

Prosjektet treningskontakt ble først etablert i Voss kommune, men er nå en del av støttekontaktordningen i mange kommuner i Hordaland. Det går ut på at folk som har behov for litt bistand får en fast treningspartner.

- Vi tenkte som så at det er 2 millioner medlemmer i norsk idrett, og mange som er ute og trener på kveldstid, kan sikkert tenke seg å ha en person med seg på treningene, sier Anne-Kristine Aas.

Kurs for treningskontakter

Hun forteller også at det ikke har vært vanskelig å få treningskontakter i de kommunene der dette har vært prøvd de tre siste årene.

Det har heller ikke vært vanskelig å få disse personene med på et 40 timers kurs over to helger, som det i utgangspunktet kreves for å bli godkjent som treningskontakt. Treningskontaktene får en godtgjørelse på samme nivå som andre støttekontakter.

Tilbudet om treningskontakt er blitt utvidet til langt flere enn de som har slitt med rusmisbruk. Også folk med psykiske problemer og funksjonshemmede har blitt med på opplegget. Anne-Kristine Aas har fått flere rapporter som forteller at resultatene har vært gode for brukerne.

- Fysisk aktivitet hjelper jo mot «alt». Og treningskontakt er et kjempeenkelt opplegg, sier Anne-Kristine.

Mange former for trening

Hun mener samfunnet kan spare mye penger på at folk får en slik hjelp til å holde seg i fysisk aktivitet. Hun legger til at trening kan være så mangt. Det behøver ikke å være løping. For noen kan det være gåturer, eller for eksempel kanopadling.

Treningskontakt blir regnet som et rehabiliteringsprosjekt, og har fått penger fra Extra-stiftelsen som fordeler overskuddet fra pengespillet Extra. Blant hundrevis av prosjekter valgte altså Extra-stiftelsen å dele ut hedersprisen Gullegget for 2012 til treningskontakt.

Tildelingen fant sted i Oslo i slutten av november, og Anne-Kristine Aas kunne stolt ta i mot Gullegget, sammen med to andre representanter fra Hordaland Idrettskrets.

Allsidig idrettsutøver

- Har du drevet med idrett selv?

- Ja, jeg har alltid drevet med idrett. Da jeg bodde på Vegårshei gikk jeg på ski og sprang orientering. Senere spilte jeg fotball og volleyball i mange år.

Anne-Kristine kan fortelle at hun spilte eliteserievolleyball for Porsgrunn i mange sesonger. Hun har også spilt damefotball for Skarphedin på landets nest høyeste nivå. Etter at hun flyttet til Bergen har hun blant annet vært turntrener for barn.

Også ingeniør

Hun har forøvrig både ingeniørutdannelse og idrettsutdannelse. Hun gikk først på ingeniørhøgskolen i Porsgrunn, før hun senere tok hovedfag i idrett ved høgskolen i Bø.

Anne-Kristine håper dette opplegget med treningskontakt blir innarbeidet i kommuner over hele landet. Hun ser gjerne at det blir et tilbud i både Tvedestrand og Vegårshei.

- Det er bare å ta kontakt med oss i Hordaland Idrettskrets. Vi hjelper gjerne til med å fortelle om kursopplegget, avslutter Anne-Kristine Aas.

Artikkeltags