-Jeg slutter i politiet!

SLUTTER: Kriminalforfatter og politietterforsker Jørn Lier Horst ble bokbadet av Anne Cecilie Remen fra Holmesund, i Museumshaven. Forfatteren kunne avsløre at han kommer til å slutte som politimann. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik

SLUTTER: Kriminalforfatter og politietterforsker Jørn Lier Horst ble bokbadet av Anne Cecilie Remen fra Holmesund, i Museumshaven. Forfatteren kunne avsløre at han kommer til å slutte som politimann. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Politietterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst med «bokbombe» i Tvedestrand

DEL

Til manges store overraskelse avslørte politietterforsker og kriminalromanforfatter Jørn Lier Horst at han i løpet av høsten trolig slutter i politiet for å bli forfatter på helhet.

Avsløringen kom da den profilerte NRK-journalisten og forfatter, Anne Cecile Remen, fra Holmesund bokbadet Lier Horst i Museumshaven i Tvedestrand lørdag.

Fofatter og politimann

I mange år har etterforskningsleder ved politiet i Vestfold Jørn Lier Horst skrevet romaner ved siden av sin krevende jobb som politimann. Dette var bakgrunnen for at bokbader, Anne Cecilie Remen fyrte av spørsmålet om hvor lenge han makter å drive på som dobbeltarbeidene.

Og til alles store overraskelse smalt det munnrapt fra Lier Horst:

- Jeg vurderer å slutte i politiet for å bli forfatter på heltid!

Remen fulgte opp med spørsmålet om hvor raskt dette kan komme, og da svarte kriminalforfatteren at det kan skje allerede i løpet av høsten. Han la videre til at han allerede har vært i samtaler med sine overordnede i Vestfold politidistrikt om dette.

Nyhet

- Jeg håper lokalpressen fikk med seg dette, fordi dette er en nyhet, utbrøt Remen da Lier Horst lettet på sløret om sine fremtidsplaner.

Nærmere tretti mennesker hadde funnet veien til bokbadet i Museumshaven i nedre bydel lørdag ettermiddag. Byens bokhandler Jarmo Røvik hadde sørget for at de mange tilhørerne kunne få kjøpt med seg både Lier Horsts og Remens romaner ved avslutningen av arrangementet.

På krimtoppen

Med sine bøker om politiførstebetjent William Wisting anses Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere.

I 2012 fikk han både Rivertonprisen og Glassnøkkelen – priser for henholdsvis Norges og Skandinavias beste kriminalroman med «Jakthundene».

Fordeler

Med sin bakgrunn i politiet i Larvik kjenner han godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken.

Under bokbadet i Tvedestrand fortalte han også at han henter ideer til sine romaner fra virkelighetens verden. Videre at han som politimann har en fordel i forhold til mange andre kriminalforfattere har den fordel av at han vet hvordan det ser ut på innsiden av et åsted, og ikke minst hva som skjer av politimessig arbeid den første tiden etter at en ugjerning er begått.

Bokaktuell

Jørn Lier Horst er klar med sin niende kriminalroman om William Wisting om tre uker. Da utgis romanen «Hulemannen» og forfatteren kunne overfor de fremmøte i Museumshaven røpe at den starter med at det bare tre hus bortenfor politimannens hjem blir funnet en mann som har sittet død foran et flimrende TV-apparat i fire måneder.

Ingenting tyder på at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

- Dødsfallet får ingen overskrifter i avisene, men noe ved saken vekker nysgjerrigheten hos Wistings journalistdatter Line. Hun vil lage et nyskapende portrett av et helt ukjent menneske og så utvikler handlingen seg derfra. Mer vil jeg ikke røpe, fortalte Lier Horst.

Derimot kunne han fortelle at det i tillegg til «Hulemannen» i hvertfall blir ytterligere to romaner med William Wisting og hans journalistdatter, Line.

Oppfølger med tvedestrandsinnhold

Det er ikke bare Lier Horst som er bokaktuell. Anne Cecilie Remen som blant annet holder i Holmesund, er trolig klar med en oppfølger til hennes kritikerroste «På direkten» på nyåret i 2014. Ryktene sier at Remen har lagt deler av handlingen til Tvedestrandsområdet.

Barne- og ungdomsbøker

Jørn Lier Horst skriver i tillegg også bøker for barn- og unge. Han var den første av norske kriminalforforfattere som gjorde dette. En trend stadig flere har tatt etter.

– Jeg var vel kanskje den første som gjorde dette. Bakgrunnen min var at jeg som barn leste mye, og at jeg ønsker å skrive bøker som jeg den gang synes var spennende, forteller han.

Kriminalromanene for ungdom heter CLUE-serien, mens den for barn heter «Detektivbyrå nr.2» - der Lier Horst er klar med bok nummer tre, «Operasjon solnedgang» i begynnelsen av september.

Artikkeltags