I helvetes forgård

Kinshasa: Her bak murene i Ndolo-fengselet i Kinshasa sitter Tjostolv Moland og Joshua French.

Kinshasa: Her bak murene i Ndolo-fengselet i Kinshasa sitter Tjostolv Moland og Joshua French. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Frode Dal Fjeldavli har bodd i Kinshasa det siste året, og har ukentlig besøkt Tjostolv Moland og Joshua French. Han forteller her om fengselet de sitter i på en måte som sjelden kommer fram i media. - Å komme til Prison Militaire Ndolo er som å besøke helvetes forgård, sier Fjevdavli.

DEL

- Å komme til Prison Militaire Ndolo er som å besøke helvetes forgård, sier Frode Dal Fjevdavli.

Fjeldavli forteller at fengselet er strengt bevoktet av militært politi bevæpnet med automatvåpen, og at han må gjennom flere ulike registreringspunkter.

- Det enkleste er å smøre seg frem, men alt med måte. Litt tips eller sjokolade gjør jobben.

Tusenvis av kakerlakker

Vel innenfor murene får han treffe Tjostolv Moland og Joshua French i et besøksrom som ligger åpent ut mot fengselsgården; han får ikke komme på cella til de to nordmennene.

- I fengselsgården går det høns og katter rundt, i tillegg til tusenvis av kakerlakker og insekter. Det er grøfter fulle av kloakk og sølevann. I det hele tatt er forholdene primitive. Å holde seg frisk ville vært helt umulig uten å få bragt inn mat og drikkevann utenfra, sier Fjeldavli, og forteller om fengselets kjøkkenhage.

Gjødsles fra latrinen

- Grønnsakhagen ser forlokkende ut, helt til man innser hvordan den blir gjødslet. Salaten gjødsles med etterlatenskapene til sykdomsbefengte fanger når latrinene tømmes.

- Om man så hadde vasket salaten i nordnorsk hjemmebrent, ville jeg ikke rørt den, sier Fjeldavli.

- Men de to nordmennene holder seg friske?

- Litt opp og ned, men det har ikke vært så alvorlig som det var i begynnelsen. Maveinfeksjoner er vanskelige å unngå, og man kan fort bli slått ut av influensalignende sykdommer.

I utgangspunktet skulle Prison Militaire Ndolo være et mønsterfengsel.

- Det er det vanskelig å fatte. Vokterne er jevnlig fulle eller rusede på jobb, og slåss seg imellom. Ofte får de selv et opphold i cellene. Tjostolv og Joshua har hatt både dommere og fengselsvakter som cellenaboer!

Umenneskelig varmt

Fjeldavli opplyser at Tjostolv og Joshua er innelåst på cella 16 timer i døgnet, og at temperaturen der inne sjelden kommer under 30 grader på dager med sol.

- Som alle andre steder i Kinshasa, er det regelmessige strømbrudd også i fengselet. Da stopper takvifta, og temperaturen kan stige ytterligere. Det er ganske heftig.

- Hvordan er humøret til guttene?

- Mest imponerende er det at de klarer å bevare god psykisk helse og ikke gir opp. De fleste ville lagt seg ned for å dø, mener Fjeldavli.

- Men de har hverandre, og de har rutiner. De holder seg intellektuelt ved like ved å høre nyheter og lese ekstremt mye. De kan så mye, og er veldig spennende å diskutere historie og politikk med.

Sjokk og vantro

Frode Dal Fjeldavli har beveget seg i et vestlig miljø under Kongo-oppholdet.

- Hvordan reageres det i det miljøet på Tjostolv Moland og Joshua French?

- De fleste reagerer med sjokk og vantro på at de har sittet så lenge uten at Norge har fått dem ut, og mener at andre land ville fått dem ut raskere.

- Og hvordan ser kongoleserne på saken?

- Jeg har aldri møtt en «vanlig» kongoleser som har hørt om saken; kun journalister og diplomater.

Dømt betyr ikke skyldig

Fjeldavli forteller videre at de fleste ikke har noen tillit til systemet.

- Det gjelder også blant kongoleserne selv. Å være dømt er ikke ensbetydende med å være skyldig.

Fjeldavli sier også at virkeligetsoppfatningen er annerledes i Kongo.

- Selv ikke godt utdannede folk synes det er noe merkelig at Norge skulle ha spioner i Kongo. De har vanskelig for å skjønne at Norge skulle gi så mye bistand uten å få noe tilbake.

Fjeldavli tror derfor at norske myndigheter er nødt til å tenke nytt dersom de skal komme noe videre i forhandlingene om løslatelse.

- Å sette betingelser for regnskogmidlene som gis til landet, slik som nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, har tatt til orde for, er kanskje politisk ukorrekt i Norge, men i Kongo skjer ingenting uten at man setter betingelser.

Vil bli savnet

Frode Dal Fjeldavli flyttet til Kinshasa fordi samboeren hans skulle arbeide der. Nå har han nettopp flyttet til Belgia for å begynne i ny jobb i Brussel.

- De to der nede vil vel savne deg?

- Det tror jeg nok. Jeg har introdusert dem for noen andre. Det er viktig at de har kontakt med omverdenen.

- Galgenhumoren florerer sikkert?

- Javisst. Vi andre som bor i Kongo, lever under helt andre forhold. De flirer av at når det kommer en kakerlakk krypende, så løfter jeg på beina. Det gjør ikke de!

Artikkeltags