Olabilen til Asbjørn og Håvard ble kåret til den tøffeste av alle som ble stilt ut på Autofil-messen i Lillestrøm sist helg. Her var det innlagt NM for olabiler etter kvalifiseringsstevner forskjellige steder i landet.

Det ble konkurrert i to klasser, raskeste bil (etter kjøring på rampe) og tøffeste bil. Ferrari, som Asbjørn og Håvard har kalt sin olabil, er kjent for å være både rask og tøff. Og publikum som skulle stemme, mente altså at dette var utstillingens aller tøffeste bil.

Premie av Henning Solberg

1. premien ble delt ut av rallykjører Henning Solberg, og han har også skrevet sin signatur på bilen til Asbjørn og Håvard.

De to guttene har vært ivrige medhjelpere og tilskuere til byggingen av bilen, men hvem er så denne «byggmesteren», som må være Vegårsheis svar på Reodor Felgen? Jo, det er naturligvis pappaen, Ole Ingvald Smeland.

Han liker best å holde seg litt i bakgrunnen, og vil helst ikke være med på noe bilde.

Begynte i april

- Det begynte med at Håvard fikk noen hjul til kassebil til bursdagen. Så fikk vi se at det skulle være en olabilkonkurranse i Dyreparken 16. mai, forteller Ole Ingvald Smeland.

Byggeprosjektet startet den 6. april, og etter en hektisk innspurt var bilen klar til 16. mai. Etter å ha blitt kåret til «tøffeste bil» i denne konkurransen i Kristiansand, var den kvalifisert til å være med i NM. Og med enda litt mer ekstrautstyr og et par fine klistremerker på plass, ble den altså landets tøffeste.

Karosseri av finér

Ole Ingvald Smeland forteller at karosseriet er laget av noe så enkelt som finérplater, som er lakkert. Til og med forstillingen er laget av finér, en løsning som neppe ville blitt godkjent på «EU-kontroll», men forstillingen ser faktisk riktig solid ut.

Vi kan underskrive på at hele bilen har fått en utrolig finish. Den ser rett og slett ikke ut som noe hjemmesnekret kjøretøy. Ved hjelp av masse arbeid, fantasi og ikke minst dyktighet har Smeland funnet deler og skrudd dette sammen til en virkelig «hel» bil.

Masse utstyr

Den har en utrolig utstyrsliste til en olabil å være. Her er både vanlige lys foran, og noen ekstra blå neonlys her og der. Bak er det bremselys, som selvsagt virker når bremsepedalen trås inn, og ikke ellers. En luksus-detalj som vi ikke har i våre vanlige biler, er at førersetet er elektrisk justerbart i lengderetningen.

- Men motoren, den mang-ler...?

- Det skal jo ikke være mo-tor i en olabil, men vi får se! sier Ole Ingvald Smeland.

Øystein K. Darbo