Gå til sidens hovedinnhold

Halloweenbarn robbet kiosken for godteri

Artikkelen er over 6 år gammel

Kioskinnehaver Svein Bråten trodde knapt sine egne øyne da halloween-utkledte småbarn stormet inn i kiosken, og begynte å forsyne seg i godterihyllene. «Er ikke dette noe du bare gir bort da», sa en av mødrene, og himlet med øynene, da Bråten forsøkte å stanse dem.

Svein Bråten, som driver Mix-kiosken på Nytorvet i Tvedestrand sentrum, fikk seg en overraskelse da han i forbindelse med torsdagens halloween-tog fikk besøk av 10 - 12 barn i alderen fire til ti år. I følge med dem var fire - fem foreldre.

- Det var nesten litt uvirkelig. Ungene løp rett bort til godtehyllene, og begynte å forsyne seg med begge nevene. De hev godteriet rett opp i de oransje halloween-bøttene sine, der de hadde godteri liggende fra før. Da skjønte jeg at de ikke hadde til hensikt å gjøre opp for seg, sier Bråten.

Grep inn

Han forsøkte først å få øyekontakt med foreldrene, i håp om at de skulle gripe inn.

- Men all responsen jeg fikk derfra var himling med øynene. En av mødrene spurte med forbauselse om jeg virkelig skulle ha betaling. «Er ikke dette noe du bare gir bort», var hennes kommentar.

Da Bråten skjønte det var lite hjelp å hente fra foreldrene, forsøkte han å gripe inn selv.

- Jeg sa til en guttunge som sto med begge nevene oppe i ei bøtte med bruspulver, at dette ikke var noe han bare kunne forsyne seg av. Da forsvant han.

Like brått som de var kommet, forsvant også de andre «kundene».

- Surrealistisk

Bråten sier hans første tanke da de var gått, var at det var han som måtte ha misforstått noe, og at det kanskje var forventet at en kunne forsyne seg gratis av kioskens godteri under halloween.

- Det hele var litt surrealistisk, og jeg tenkte at kanskje det var jeg som var på jordet. Noen kunder som sto igjen da ungene og foreldrene deres var gått, var imidlertid like sjokkerte som meg. Deretter ringte jeg samboeren min, for å høre hva hun mente, sier han.

Og samboeren var krystallklar. Hun var ikke det minste i tvil om hvem som var «på jordet», og mente det defintitivt ikke var Bråten.

Hundrevis av kroner

Hvor mye godteri ungene tok med seg, er ikke Bråten sikker på, men han anslår at det må dreie seg om godteri for mange hundre kroner.

- Flere julemarsipan-griser til 55 kroner stykket forsvant, i tillegg til masse smågodt, sier han, og legger til at det ikke er verdiene i seg selv det dreier seg om.

- Jeg skal klare å bære tapet. For meg er det verste at unger og voksne kunne oppføre seg sånn. Spesielt ille synes jeg det er at foreldrene ikke reagerte, sier han.

Godte-grådige småbarn

I ettertid har han tenkt på om det ville vært en idé å ha satt opp ei bøtte med litt godt utenfor kiosken, der ungene kunne forsyne seg gratis.

- Men slik som de forsynte seg, med begge nevene, ville i høyden et par unger fått med seg godteri før det ville vært tomt, sier han.

Fakkel ble fotball

På plassen foran kiosken ligger mengder av størknet stearin. Bråten forteller at han hadde pyntet med fakler utenfor kiosken i anledning halloween-toget. De ble istedet benyttet som fotball av noen av ungene, og sparket rundt på plassen. Heller ikke her grep foreldrene inn.

- Jeg har ikke noe i mot halloween, og heller ikke at det blir arrangert halloween-tog. Tvert i mot. Slike arrangementer setter alle næringsdrivende i sentrum pris på. Det jeg reagerer på er ganske enkelt den oppførselen jeg ble vitne til torsdag. Jeg synes verken unger eller foreldre bør oppfører seg slik, sier han.

Kjente dem ikke igjen

Ettersom både ungene og foreldrene som besøkte kiosken hans torsdag kveld var utkledde, kjente ikke Bråten igjen noen av dem.

- Hvis jeg hadde visst hvem det var, ville jeg tatt saken direkte opp med dem det gjaldt. Når jeg ikke kan det, velger jeg å gå til avisa, sier han.

Denne saken har vakt et voldsomt engasjement. Vi takker for responsen og avslutter nå debatten for i kveld.

Kommentarer til denne saken