Fortellere og filosofer

Tomas og Liv Brita har ansvaret for Forteller- og Filosofidagene, som går av stabelen til helgen. (Foto: Olav Loftesnes)

Tomas og Liv Brita har ansvaret for Forteller- og Filosofidagene, som går av stabelen til helgen. (Foto: Olav Loftesnes)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I helgen arrangeres Forteller- og Filsosofidagene i Tvedestrand for femte året på rad. Årets tema er illusjoner.

DEL

- Mens løgnen er en bevisst omskriving, er illusjonen på siden av både sannheten og løgnen. Den er vanskeligere å avsløre, har gjerne noe forlokkende over seg, og er noe man godt kan leve med hele livet og anse som en sannhet, sier Tomas Kinck Wold.

Sammen med Liv Brita Brodal utgjør han «Bergtatt Fortelling», som på initiativ fra Bokbyen Skagerak har ansvar for gjennomføringen av helgens arrangement.

Fortellere

Liv Brita og Tomas sier Forteller- og Filosofidagene er for alle, både de som liker å undre seg og de som liker å bli underholdt.

- Alle er fortellere og alle er filosofer, sier de.

Selv er de riktignok mest fortellere. Det er en tittel som mange ikke har et bevisst forhold til.

- En forteller er en mellomting mellom skuespiller og forfatter, forklarer Liv Brita.

- Men fortelleren kan ha litt større distanse. For eksempel kan man gå ut av rollen, og plutselig kommentere historien, supplerer Tomas.

De sier det finnes visse dogmer i fortellerkunsten. En forteller har for eksempel aldri en bok foran seg.

- Man lærer seg bildene i fortellingen, men pugger ikke ordene, sier Liv Brita.

De to sier at ordene fra fortelleren blir til i møtet med publikum, og innebærer derfor en stor grad av improvisasjon.

- Fortellerkunsten er gammel, fra tiden da det som skjedde ble formidlet rundt leirbålet, sier de.

Å tro på en løgn

Yngvill Sandnes fra Risør er en av fortellerne under arrangementet. Hun tok utdannelse som forteller ved Høyskolen i Oslo i 2005, og hadde den nærmest legendariske Heidi Dahlsveen som lærer.

Sammen med blant andre Dahlsveen skal Yngvill opptre på fredag under tittelen «Løgndetektor». Fire fortellere vil fortelle to historier hver. Publikum skal finne ut hvilke historier som er sanne, og hvilke som er løgn.

- Min oppgave er å få publikum til å tro det motsatte av sannheten, sier Yngvill.

- Og jeg er ikke vant til å lure noen, legger hun til og ler.

- Men er det ikke umulig for publikum å vite om det er løgn eller sannhet?

- Ja, er det egentlig umulig, spør Tomas.

- Hva avslører løgnen? Er det formen eller innholdet, fortsetter han, og mer enn antyder at løgnen kan ha et gjenkjennelig ansikt.

Filosofene

Foruten Yngvill Sandnes og Heidi Dahlsveen, kommer fortellerne Pelle Olson og Tore Rahn.

Olsson er svensk, og kjent som en hylende morsom forteller, med sine tragikomiske og surrealistiske historier. Fredag ettermiddag sparker han i gang arrangementet, sammen med filosof Øyvind Olsholt, under temaet «Dette er ikke en pipe». Her er det surrealistiske fortellinger og det absurde som står i fokus.

Filosof Ingunn Sira Myhre er ansvarlig for den filosofiske vinklingen. Hun har i tillegg til allerede nevnte Øyvind Olsholt, hanket inn filosofene John Richard Sageng og Anders Braarud Hanssen.

22. juli

Da arrangementet gikk av stabelen i fjor, falt åpningsdagen på 22. juli. Det førte selvsagt til at folks fokus var rettet mot det forferdelige som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya. Men den siste dagen kom det mange folk.

- De sjokkerende hendelsene skapte tydeligvis et behov for noe meningsfullt, sier Liv Brita.

Paradoksalt nok var temaet i fjor «Overlevelse», og tittelen på søndagens siste forestilling var «Kjærligheten overlever alt». På den var det stappfullt.

Humor og ettertanke

Forteller- og Filosofidagene er definitivt et anderledes arrangement, som på en underholdende måte utfordrer vante tankemønstre og forestillinger.

Første forestilling starter i Museumshaven fredag ettermiddag. Deretter går det slag i slag til søndag ettermiddag.

For de som er lei av kjapp og lettvint underholdning, men liker det reflekterende og spørrende, er Museumshaven definitivt stedet denne helgen.

Det er mulig å få kjøpt festivalpass som gjelder hele helgen, eller enkeltbilletter til de forskjellige forestillingene. Dobbeltbilletter selges også. Lørdag formiddag kan en dessuten være med på Sokratisk frokost med filosofen Ingunn Sira Myhre.

Artikkeltags