Profesjonelle tyver slo til da Ivar Arne Kjerland fra Skagerrak Antikvariat sto parkert utenfor Det Norske Teateret og lastet ut av bilen for å delta på Skandinavisk antikvarbokmesse i Oslo forrige uke.

Bøker for en halv million

Kjerland hadde blant annet med seg et klenodium til bokmessa, en håndskrift fra 1400-tallet på pergament med den originale innbindingen i tre og lær intakt.

Til sammen hadde han med seg bøker til en verdi av rundt en halv million kroner.

Umistelige personlige ting

I tillegg til de svært verdifulle bøkene, hadde han også med seg en pc i en pc-veske. I denne veska lå en samling av viktige, personlige eiendeler, for eksempel pass, viktige adresser, regnskapsbilag, helsekort, hans egen 40 år gamle stilbok og papirdukumenter med bokbestillinger for rundt 10.000 kroner.

Mens Arne Ivar lastet inn fra varebilen, sto det en vakt og passet på bilen.

Vakten ble avledet

I løpet av ett hektisk minutt ble vakten avledet da to tilsynelatende uskyldige menn kom bort til bilen.

Like fort som mennene var kommet, forsvant de igjen, og da var også pcen og pcveska til Arne Ivar sporløst borte.

- I den lå uerstattelige ting, forteller Arne Ivar. Mange av hans planer gikk i vasken da tyvene slo til.

Trengte den gamle stilboka si

Han hadde blant annet gjort en avtale med Gran og Ulvik kyrkjeblad, de skulle trykke en gammel stil som han hadde skrevet på skolen for 40 år siden. I stilboka var det blant annet oppmuntrende kommentarer fra lærer Nils Hægeland Svarstad, (Valgerd Svarstad Hauglands far).

Nå var boka i tyvenes hender, og han hadde timeplanen full med å stille ut bøkene sine på messa i Oslo.

- Kan du fortelle om din opplevelse av denne hendelsen?

- Sånt skjer. Jeg tenkte: «Nå må ikke denne episoden ødelegge for messa og hele gjennomføringen av den». Det var én film vi ikke fikk vist, for den lå på pcen, men likevel hadde vi en fin stand. Man kan ikke la sånne negative greier dominere, sier antikvaren.

Fikk papirene tilbake

Tirsdag fikk Kjerland en pakke i posten. Der var alt innholdet i pc-veska minus pcen. Han smiler strålende, og synes det er som et under.

- At dette kunne skje! De som stjal veska har altså tatt pcen, men sendt tilbake alt det andre med posten. De har dumpet alt det som tilhørte meg, men som ikke hadde verdi for dem, i nærmeste postkasse, forteller han og ler. Posten åpnet pakken og fant riktig adresse og sendte det videre til ham.

- Jeg har ikke vært så glad på lenge, jubler Arne Ivar.

Ba til Gud

- Jeg tuller ikke så mye med religion og sånn. Men jeg vil fortelle deg at jeg ba til Gud om at jeg måtte få tilbake den gamle stilboka mi!