Fikk Kongens Fortjenestemedalje

Åse Værland Breiung med medalje og diplom, flankert av ordfører Kjetil Torp (tv) og fylkesmann Øystein Djupedal. (Foto: Olav Loftesnes)

Åse Værland Breiung med medalje og diplom, flankert av ordfører Kjetil Torp (tv) og fylkesmann Øystein Djupedal. (Foto: Olav Loftesnes)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Åse Værland Breiung ble hedret med Kongens fortjenestemedalje i går, først og fremst for sin utrettelige innsats for Vegårshei Bygdetun.

DEL

Tildelingen av den høythengende utmerkelsen fant sted på Vegårshei kommunehus fredag kveld, med en verdig markering. Både fylkesmann Øystein Djupedal og ordfører Kjetil Torp var til stede.

- Det er med stor glede jeg står her i dag som H M Kongens utsendte representant, for å overrekke deg Kongens Fortjenestemedalje, sa Djupedal.

Livslangt virke

Fylkesmannen presiserte at statuttene for fortjenestemedaljen ble revidert i fjor, og at medaljen derfor henger høyere enn noensinne.

- Det er ikke mange i vårt fylke som mottar Kongens Fortjenestemedalje i løpet av et år. Åse Værland Breiung er derfor en av våre fremste, som H M Kongen spesielt vil hedre for sin livslange innsats, sa han.

Djupedal trakk videre frem det dype engasjementet Breiung har vist helt fra bygdemuseets begynnelse og frem til nå. I tillegg til hennes innsats for det lokalhistoriske og Bygdetunet, berømmet fylkesmannen også Breiungs innsats for barn og unge i bygda, både i sitt virke som lærer og som aktiv i menigheten.

Invitasjon fra Kongen

Sammen med overrekkelsen av medaljen fikk Breiung også et diplom, undertegnet av Kongen selv. I tillegg fikk hun en invitasjon til slottet. Den 19. mars har Kongen satt av hele to timer for å høre om Breiung sitt virke.

Ordfører Kjetil Torp, som er en av dem som har foreslått Breiung til den Kongelige påskjønnelsen, trakk frem at Beriung sitt engasjement har vært langt utenom det vanlige, og at hennes innsats har gjort hele bygda rikere.

- Hele Vegårshei takker deg, sa ordføreren.

Gir seg ikke

Hovedpersonen selv, Åse Værland Breiung, fikk først vite om utmerkelsen søndag, for en uke siden.

Hun la ikke skjul på at hun satte utmerkelsen høyt, men tonet ned sin egen innsats, og mente æren for at bygdetunet fremstår som det gjør i dag, skyldes iherdig innsats fra mange av bygdas ildsjeler.

- Jeg har forøvrig ikke tenkt å gi meg helt ennå, kunne Breiung forsikre.

Bred støtte

Det var Inger Gjertrud Ettestøl som foreslo for H M Kongen å gi Kongens fortjenestemedalje til Åse Værland Breiung.

I tillegg til ordfører Kjetil Torp, hadde Ingeborg Lobben Gjennestad, Signe Lauvland Pedersen, Lars Simonstad, Johs G. Torstveit og Karen Marie Winje lagt med hver sin anbefaling.

Artikkeltags