Fant godbiter til bok

Skriver bok: Anton Fredrik Andresen og Tore Pryser (nr. 2 og 3 f.v.) fant spennende opplysninger i gamle bøker hos Per Jørg Johnsen i Ex Libris Anti-kvariat. Øyvind Bjorvatn og kultur- og miljøsjef Jan Kløvstad guidet forfatteren og forlagsmannen rundt i Tvedestrand.

Skriver bok: Anton Fredrik Andresen og Tore Pryser (nr. 2 og 3 f.v.) fant spennende opplysninger i gamle bøker hos Per Jørg Johnsen i Ex Libris Anti-kvariat. Øyvind Bjorvatn og kultur- og miljøsjef Jan Kløvstad guidet forfatteren og forlagsmannen rundt i Tvedestrand. Foto:

Artikkelen er over 13 år gammel

Et bokprosjekt om kvinners innsats i krigstid, førte professor og forfatter Tore Pryser og forlagsmann Anton Fredrik Andresen til Øyvind Bjorvatn og Bokbyen ved Skagerrak.

DEL

Kvinners innsats under 2. verdenskrig er viet heller liten oppmerksomhet i historiebøker og annen litteratur. Det ønsker professor ved Høyskolen i Lillehammer, Tore Pryser, å gjøre noe med. Han er godt i gang med boka, som blant annet kommer til å handle om 90-årige Sigrid Braatøy, som tidlig kom med i motstandsbevegelsen.

Braatøy er datter av Sigrid Undsets søster, Signe Thomas. Braatøys bestefar på farssiden kom fra Tvedestrand. Han var seilskuteskipper, og oppførte huset i Østerkleiv som i dag eies av Marit og Øyvind Bjorvatn.

Tysk major på Furøya

Gjennom arbeidet med boken, fant Tore Pryser ut at Sigrid Braatøy, som har hytte i Laget, gjennom krigen hadde god kontakt med den tyske majoren Fridtjof Hammersen. Hammersen var informant til den norske motstandsledelsen, og gjorde en stor innsats for Norge under frigjøringen i 1945.

Major Hammersens mor tilhørte Smith-familien, som på den tiden eide Furøya i Tvedestrandsfjorden. Histo-riker Øyvind Bjorvatn har skrevet den spennende historien om majoren, som under krigen gikk rundt i tysk uniform i Tvedestrands gater. Bjorvatns artikkel sto på trykk i Historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrands Årbok for 1995. Denne artikkelen kom Tore Pryser over, og det resulterte i sommer i et besøk til Tvedestrand.

Fikk se Smithe-rommet

- Forfatteren og Anton Fredrik Andresen i forlaget Andresen og Butenschön fikk omvisning på Furøya, og de fikk selvsagt se Smithe-rommet på Helsehuset, der det finnes mange interessante bilder. I tillegg ble det tid til en tur rundt i bokbyens butikker, sier Øyvind Bjorvatn.

Furøya konfiskert

Han forteller at det under krigen befant seg mange tyskere på Furøya, og det førte til at øya ble konfiskert som fiendlig eiendom etter krigen.

- Dette falt mor til Fridtjof Hammersen tungt for hjertet. Hun hadde jo aldri vært nazist.

Da historien om den tyske majoren og hans innsats for Norge under krigen ble kjent, ble konfiskeringen opphevet.

- Hammersens mor var nok likevel svært overgitt over det som hadde skjedd, og valgte da å selge Furøya, forteller Bjorvatn.

Han ser frem til at professor Prysers bok kommer ut.

Artikkeltags