Gå til sidens hovedinnhold

Etterforsker pyramide-nettverk

Artikkelen er over 9 år gammel

64-åringen fra Arendal, som er siktet etter bankskandalen på Vegårshei, har vært involvert i et pyramidenettverk. Politiet undersøker nå om millionene som tidligere banksjef Øyvind Tveide lånte ut på vegne av Vegårshei Sparebank kan ha tatt veien inn i dette systemet.

Kontrovelsielt

Politiet er kjent med at den siktede, uføretrygdede 64-åringen fra Arendal er involvert i et selskap som selger såkalte «reverserte pensjonsordninger». Ved å innbetale 40 dollar, skal man i følge selskapets produktinformasjon få utbetalt 70.000 dollar «så snart medlemsforpliktelsene er oppfylt».

Excel Prestige International, som selskapet heter, har en såkalt MLM-struktur. Dette er en kontroversiell forretningsmodell, som baserer seg på et nettverk av medlemmer, der inntektene fra salg av produkter fordeles i nettverket.

Strukturen i seg selv er ikke ulovlig, men mange selskaper med denne strukturen driver egentlig med pyramidespill, og dette er som kjent ulovlig.

På et norskt nettforum for MLM-bedrifter er det lagt ut advarsel mot Excel Prestige International. Selskapet beskrives som useriøst, og det hevdes at det er stor sannsynlighet for at innbetalte penger går rett i lomma på de som står bak.

- En av de tingene vi vil forsøke å finne ut, er om pengene kan ha gått inn i dette nettverket, sier politiadvokat Leif Aleksandersen til Tvedestrandsposten.

Flere millioner sporløst borte

I fengslingsmøtet i går ble det kjent at deler av lånene på 11,6 millioner skal ha gått til samboerparets leilighet i Arendal, to biler, samt et hus i Thailand og to rismarker.

Leiligheten i Arendal skal ha en verdi på rundt 2,3 millioner kroner. Politiadvokat Aleksandersen sier at huset og rismarkene i Thailand ikke ser ut til å være verdt mer enn rundt 350.000 kroner, og at de to bilene heller ikke representerer store verdier.

Dermed er det rundt 8 millioner kroner man ikke vet hvor har tatt veien.

Trekker inn 64-åringens datter

Rundt halvparten av de 11,8 millionene er – i alle fall på papiret - lånt ut til den siktede 64-åringens datter. Hun nekter en hver befatning med saken, og har ut fra forklaringen hun har avgitt, foreløpig status som vitne.

De usikrede lånene som er registrert på datteren skal ha gått direkte inn på farens konto.

Under rettsmøtet i går var Tveide klar på at datteren hadde visst om lånene.

- Hun undertegnet og må ha vært klar over det, sa Tveide.

Denne forklaringen holdt Tveide fast på, også da politiadvokat Leif Aleksandersen konfronterte ham med at datteren nektet et hvert kjennskap til lånet.

Da Tvedestrandsposten snakket med politiadvokat Aleksandersen tidlifere i dag, bekreftet han det manglende samsvaret i forklaringen til Tveide og den siktede 64-åringens datter.

Det betyr at dersom Tveide snakker sant, så er 64-åringens datter mer involvert i saken enn hennes vitnestatus tilsier.

Som vitne er det for øvrig straffbart å forklare seg usant. Det er det ikke er for en siktet.

Samarbeidsvillig

Politiadvokat Aleksandersen vil verken bekrefte eller avkrefte om det er påvist usannheter i Tveide sin forklaring.

- Det er for tidlig i etterforskningen å konkludere med verken det ene eller det andre, sier han.

- Er det påvist noen personlig vinning for Tveide?

- Nei, så langt i etterforskningen har vi ikke kunnet påvise det. Andre har imidlertid hatt en enorm vinning.

Aleksandersen sier Tveide har vært igjennom lange avhør, og at han tilsynelatende er samarbeidsvillig.

Han legger til at det er for tidlig å si om Tveide har lagt alle kortene på bordet, eller om han kun har erkjent det han vet er bevist så langt.