-Ekstremt ambisiøs målsetning

Klimasjefen: Aasulv Løvdal har ledet arbeidet med klimaplanen.

Klimasjefen: Aasulv Løvdal har ledet arbeidet med klimaplanen.

Artikkelen er over 10 år gammel

Aasulv Løvdal, som har ledet arbeidet med klima- og energiplanen, er usikker på om ordføreren er helt klar over konsekvensene av klimamålsetningen han foreslo, og som tirsdag ble vedtatt.

DEL

Mens Aasulv Løvdal (TTL) hadde foreslått at Tvedestrand kommune skal ta sikte på å bli klimanøytral i 2020 enten gjennom egne tiltak eller gjennom kjøp av klimakvoter, vedtok flertallet at kommunen skal oppnå dette målet kun gjennom egne tiltak.

- Dette er en enorm tilstramming av handlingsrommet kommunen kunne ha hatt. Vedtaket betyr at kommunen er nødt til å være grønn i all sin aktivitet i 2020, noe som blant annet betyr at kommunen ikke kan anvende fossil energi av noen art om 11 år. Den kommunale driften må bli komplett fossilfri. Det er en veldig sterk målsetning. Jeg håper bare ordføreren er klar over hvor sterk den er, understreker Løvdal.

Han påpeker at vedtaket må få konsekvenser.

- Nå må vi tilpasse tiltakene underveis frem til 2020, sier Løvdal.

Han sammenligner Tvedestrands målsetning med Arendals. I fylkeshovedtaden har politikerne slått fast at kommunen ganske umiddelbart skal bli klimanøytral, men da ved hjelp av kjøp av grønn strøm og klimakvoter.

- Tvedestrands målsetning er til sammenligning ganske ekstrem, selv om vi snakker om 2020, sier Løvdal.

Han er for øvrig svært glad for at klima- og energiplanen vakte engasjement hos de folkevalgte.

- Hva synes du selv er viktigst med den planen som nå er vedtatt?

- Det aller viktigste er at det nå er etablert en forståelse i kommunen for at klima og energi henger sammen, og at det er et tema kommunen må ha fokus på, sier Løvdal, og legger til:

- Det er svært viktig at klimaproblematikken er løftet opp på et høyere nivå, og at det nå er satt noen klare målsetninger.

Artikkeltags