Dramatiske historier fra sjølivet

Pensjonert sjøkaptein fra Sandøya, Terje Fosdal Berntzen (t.v.), er en av mange sjøfolk som har fortalt sin historie til forfatter Lasse Trædal. Berntzen har også kommet med noen gode råd til forfatteren. Trædal har tidligere skrevet to andre sjøfolk-bøker. (Foto: Øystein K. Darbo)

Pensjonert sjøkaptein fra Sandøya, Terje Fosdal Berntzen (t.v.), er en av mange sjøfolk som har fortalt sin historie til forfatter Lasse Trædal. Berntzen har også kommet med noen gode råd til forfatteren. Trædal har tidligere skrevet to andre sjøfolk-bøker. (Foto: Øystein K. Darbo)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

«Norske sjøfolk forteller» heter den nye boka som Lasse Trædal fra Sandøya har skrevet. Et av de interessante bidragene kommer fra en annen sandøybeboer, tidligere sjøkaptein Terje Fosdal Berntzen. Og Nils Kåre Fosstveit fra Tvedestrand forteller om et svært dramatisk forlis i 1981.

DEL

Også tidligere har Lasse Trædal skrevet to bøker med beretninger fra norske sjøfolk, «Da guttunger dro til sjøs» og «Sjøfolk» (begge i 2006).

Disse bøkene ble gitt ut på Aschehoug forlag, men for to år siden ble Trædal kontaktet av Spartacus forlag som ønsket en ny bok av typen «Sjøfolk forteller». Trædal følte seg naturlig nok beæret av en slik forespørsel, og etter litt betenkningstid sa han ja.

Fikk drahjelp av VG

- Jeg hadde regnet med å måtte streve litt med å finne fortellere, men det viste seg å være enklere enn jeg trodde. VG laget et oppslag om bokplanene mine, der de oppfordret pensjonerte sjøfolk til å kontakte meg dersom de hadde noe på hjertet. Og det hadde de! I løpet av ei uke hadde jeg fått mellom 80 og 90 henvendelser, forteller Lasse Trædal i forordet til boka.

Måtte prioritere

- Det sier seg selv at jeg måtte gjøre et utvalg, men lett var det ikke. Til slutt endte jeg opp med ei liste på 12-15 mann som skulle intervjues.

Lasse Trædal sier til Tvedestrandsposten at han har dårlig samvittighet overfor mange andre som også hadde interessante historier å fortelle, men som det altså ikke ble plass til i boka.

Alle slags sjøfolk

Boka «Norske sjøfolk forteller» handler om alt fra førstereisgutter til skipsførere, om tidligere krigsseilere som slet med sine problemer, og de såkalte uteseilerne, de som seilte på forskjellige skip i årevis før de til slutt tok turen hjem.

En av de mest spesielle fortellingene i den nye boka kommer fra en mann som var med på å seile 800 mil gjennom Amazonas-jungelen i Brasil.

Bidragsyterne til boka kommer fra mange forskjellige steder i landet, men Trædal behøvde ikke å dra langt for å finne folk med interessante og til dels dramatiske beretninger.

Overlevde såvidt

Nils Kåre Fosstveit fra Tvedestrand overlevde såvidt forliset med bananbåten Bonita i Den engelske kanal i 1981.

I boka forteller han til Lasse Trædal om da han og de andre mannskapene kjempet for sine liv.

«Noen skreik, noen ba og noen sang», forteller Fosstveit i boka.

Ikke alle overlevde. Selv hadde Nils Kåre Fosstveit en kroppstemperatur på under 32 grader da han ble plukket opp av en rednigsbåt.

Kapteinen fra Sandøya

Terje Fosdal Berntzen, som har bodd på Sandøya i mange år, forteller i boka om sitt lange liv på sjøen, fra han dro som førstereisgutt i 1960 til han gikk på styrmannskole og senere var kaptein i mange år.

Da Berntzen gikk av med pensjon som 70-åring i 2012, hadde han 50 maritime arbeidsår bak seg. I 31 år var han ansatt i Gotaas Larsens rederi, som hadde nær tilknytning til Tvedestrand.

I tillegg til å seile på samtlige verdenshav, har han hatt maritime stillinger i blant annet London, Korea og Japan. De siste fem årene jobbet han for Det Norske Veritas.

Lasse Trædal trekker fram at Berntzen også har hjulpet ham med bokarbeidet, ved å lese gjennom manuskriptet og komme med gode råd.

Måtte tåle en ørefik

Ellers nevner både Lasse Trædal og Terje Fosdal Berntzen at det er flere fascinerende fortellinger fra førstereisgutter i denne boka.

- Det kunne være beinhardt for en 14-15 åring å bli innlosjert i en dårlig tomannslugar, og vite at du skulle være borte fra mamma i to år. Og det var hard kustus ombord. En ørefik var ikke langt unna, konstaterer Trædal.

Berntzen mener imidlertid at det tøffe sjølivet også var en veldig lærerik skole.

- Du ble voksen av å få et år eller to på sjøen i den alderen. Det finnes ikke noe lignende tilbud for ungdom nå, sier Terje Fosdal Berntzen.

Gav terningkast fem

«Norske sjøfolk forteller» ble nylig omtalt og anmeldt på en dobbeltside i VG. Avisen gav boka terningkast fem, noe Trædal selvfølgelig er veldig godt fornøyd med.

Artikkeltags