Ble overtalt til å trekke utmeldelsen

Lars Espeland reagerte sterkt på at ikke Høyre fikk ordføreren, og meldte seg i helgen ut av partiet. I dag ble han overtalt til å fortsette.

Lars Espeland reagerte sterkt på at ikke Høyre fikk ordføreren, og meldte seg i helgen ut av partiet. I dag ble han overtalt til å fortsette.

Artikkelen er over 7 år gammel

Lars Espeland er tilbake i Høyre, og blir varaordfører. Lokallagsleder Erik Værland og Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg overtalte i dag Espeland til å melde seg inn igjen.

DEL

- Skuffelsen har jeg selvfølgelig i kroppen fortsatt. Men jeg har kommet til at jeg også har andre hensyn å ta. Jeg har større mulighet til å påvirke og få gjennomført Høyres politikk når jeg fortsetter i partiet, og tar på meg varaordførerjobben, sier Lars Espeland til Tvedestrandsposten.

Høyre fikk flest stemmer

Det at Høyre fikk flest stemmer på borgerlig side, og likevel måtte gi ordførervervet til KrF, var tungt å fordøye for Lars Espeland og mange av hans partifeller på Vegårshei.

- Jeg har fått mange reaksjoner og oppringninger fra folk som reagerte på dette. De syntes det var for galt, sier han. Espeland forteller at disse reaksjonene fra Høyre-velgerne var en medvirkende årsak til at han i helgen bestemte seg for å tre ut av Høyre.

Han understreker at hans person ikke er interessant i denne sammenheng, men at han reagerte sterkt på vegne av sine velgere.

Utmeldingsbrevet

Søndag kveld sendte han følgende brev i en e-post til lokallagsleder Erik Værland:

«Høyre stilte til valg for å komme i flertall sammen med de andre borgerlige partiene, og hadde som mål å bli det største borgerlige partiet.

Høyre med meg i spissen oppnådde dette og dermed grunnlag for å få ordføreren. Når vår forhandlingsdelegasjon, av ukjente årsaker, gir fra seg en opplagt mulighet til å få ordføreren, er dette et svært dårlig signal til våre velgere.

Dette kan jeg ikke ta ansvaret for eller støtte, ikke minst med hensyn til de som har valgt meg inn. Når også forhandlernes avtale fikk støtte av styret i Vegårshei Høyre, velger jeg å melde meg ut av partiet».

Forstår skuffelsen

Erik Værland, som også var Høyres forhandlingsleder i ordførerforhandlingene, sier at han forstår godt at Lars Espeland og mange andre Høyre-folk ble skuffet.

Han forteller at de tre samarbeidspartiene forhandlet i 10-12 timer til sammen. Alle de tre partiene, som er nesten jevnstore, ville gjerne ha ordføreren, og det ble altså KrF som vant drakampen til slutt.

Overtalte Espeland

Værland syntes imidlertid det var veldig synd at Lars Espeland ville melde seg ut av Høyre, og tok personlig kontakt med Espeland i formiddag. Høyres stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Svein Harberg, kom også til Vegårshei.

Etter samtaler som disse hadde i dag, valgte Lars Espeland å rive utmeldingsbrevet. Dermed er det klart at han vil bli ny varaordfører på Vegårshei, og han vil støtte Kjetil Torp som ordfører.

- Vil du kunne samarbeide godt med Kjetil Torp?

- Det forutsetter jeg. Vi har en samarbeidsavtale, og jeg er en samarbeidets mann, sier Lars Espeland.

Les mer om denne saken, og reaksjoner etter ordførervalget på Vegårshei i Tvedestrandspostens papiravis i morgen.

Artikkeltags