Biografer inspirert av stipend fra historielaget

Artikkelen er over 15 år gammel

- Det er en stor inspirasjon å få dette stipendet. Det sa biografene Jan Faye Braadland og Egil Børre Johnsen da de mandag mottok Historielagets fagbokstipend. Også Per Eivind Hem er tildelt stipendet på 10.000 kroner.

DEL

Når Historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand for første gang deler ut fagbokstipender, er anledningen spesiell. Tre faglitterære forskere og forfattere; Egil Børre Johnsen, Per Eivind Hem og Jan Faye Braadland er godt i gang med sine biografier om tre svært betydningsfulle menn som alle hadde tilknytning til Tvedestrand; nemlig Knud Knudsen, Jørgen Løvland og Andreas Faye.

- Dette er tre sentrale personer som alle fikk nasjonal betydning. Det viktige biografiarbeidet dere nå gjør, vil i tillegg til å gi oss ny kunnskap, også sette Tvedestrand og området rundt i et nytt lys, sa historielagets leder Rolf Siljedal, som overrakte fagbokstipendene mandag.

Siljedal la til at det er tidligere historielagsleder Øyvind Bjorvatn som har foreslått å opprette et fagbokstipend.

Holt-elev

Boka som vil bli lansert først av de tre, er Per Eivind Hems bok om Jørgen Løvland. Den kommer ut i forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen neste år.

Løvland, som er regnet som den mest sentrale politikeren Sørlandet har fostret, ble norsk statsminister i Stockholm, utenriksminister, statsminister og kirkeminister. Løvland var opprinnelig fra Evje, og i flere år var han elev ved Holt seminar, forløperen til Høgskolen i Agder.

Historiker Per Eivind Hem, som har permisjon fra sin stilling i Kommunaldepartementet for å skrive Løvland-biografien, var forhind-ret fra å møte på mandagens stipendoverrekkelse i Tvedestrand fordi han fredag ble overfalt i Roma, der han skriver på boka.

Gøyeste han har skrevet

Til stede var imidlertid Egil Børre Johnsen og Jan Faye Braadland. Egil Børre Johnsen skriver om skolereformatoren, mest kjent som bokmålets far; Knud Knudsen, som vokste opp på husmannsplassen Hesthagen i Holt. I følge forfatteren er biografien om den «vanskelige ungkaren» den morsomste han har skrevet.

Egil Børre Johnsen, som regnes blant Norges mest anerkjente biografer, var svært takknemlig for stipendet på 10.000 kroner. Pengene skal han bruke på å reise i Knud Knudsens fotspor.

- I tillegg til dette stipendet, setter jeg også stor pris på å ha en lokal heiagjeng i Øyvind Bjorvatn og Jan Kløvstad, som hele tiden ser til at det er fremdrift i prosjektet. Det er inspirerende!, sa Johnsen.

Fruktbart samarbeid

Også Jan Faye Braadland, som er tipptippoldebarn til Andreas Faye - prest, bestyrer og førstelærer ved Holt seminar fra 1839 til 1860, trakk fram samarbeidet med Øyvind Bjorvatn.

Han sa videre at stipendet vil komme godt med, for det er store utgifter knyttet til arbeidet med en slik bok.

- Jeg har også slitt litt for å få gjennomslag for biografien, og i så måte er dette stipendet en stor stimulans, sa Faye Braadland.

Både biografien om Knud Knudsen og boka om Andreas Faye er ventet å komme ut i 2006. Og det blir selvsagt markert i bokbyen Tvedestrand.

Marianne Drivdal

Artikkeltags